tisdag 22 april 2014

Hakar du på Beach 2014 hetsen???


Nu har vi lagom börjat smälta all påskmat och de flesta påskäggen är uppätna och ligger nu kvar både som något extra kilo och säkert också ett extra dåligt samvete. Jag slår vad om att den närmaste tiden kommer de allra vanligaste rubrikerna på löpsedlarna för kvälls- och veckotidningarna att vara något i stil med:

  • Bli strandsnygg på en månad!
  • Kom i form på 14 dagar!
  • Så tappar du 10 kilo till midsommar!
  • Motionera dit till bikiniform på tre veckor!
  • Nya succédieten för din sommarkropp!
Osv. osv. osv.
De (tidningarna) vet att många har "moffat" alldeles för mycket nu under påsken och att dessa rubriker säljer.

Fungerar det då?
Både ja och nej. De flesta dieter fungerar så länge du är engagerad och håller dig till dem. Problemet är att det är just det som är så svårt -att hålla sig till dem en längre tid.

Om jag fick ge ett enda råd till alla som nu efter påsken våndas lite extra över den där bilringen som har dykt upp från tomma intet eller som inser att sommargarderoben verkar ha krympt (i år igen), så är det att INTE haka på stressen och pressen inför Beach 2014. Eller jag säger så här istället: Det är självklart jättebra att du vill ta hand om dig själv och din hälsa och kanske gå ner några (eller många) kilon om det är vad du behöver, men se det inte som ett kortsiktigt projekt utan som ett längre projekt - din nya och hållbara livsstil.

  1. Hitta ett sätt och en metod som passar dig både vad gäller kost och motion som fungerar i längden. Vilket då innefattar mat som du tycker om att äta - utan att den innefattar en massa skräpmat och fysisk aktivitet som du uppskattar. Fundera på hur din situation ser ut just nu. Hur kan du förändra din vardag så att den innefattar bättre mat och mer motion?
  2. Lägg det på en rimlig nivå. Sannolikheten att du ska lyckas på sikt ökar dramatiskt om du låter det ta lite längre tid. Gör en eller ett par förändringar i taget och när de fungerar, så gör du nästa. Få det att fungera i din vardag.
  3. Börja med att äta bra frukostar. När du börjar dagen med en bra måltid ökar chanserna markant att du fortsätter att äta bra resten av dagen. Vad innehåller en bra frukost för dig? Vad kan du äta och vad mår du bra av? När du fått bra rutin på bra frukostar fortsätter du att se över dina luncher och dina middagar på samma sätt.
  4. Förbered bra mellanmål. Om du tillhör typen som behöver äta mellanmål (nej, alla behöver inte det), så se till att ha sådant tillgängligt som är bra för dig. Annars är risken stor att de är just här du faller för frestelsen och köper en chokladkaka eller nallar kakor i burken. Ett bra mellanmål ska göra dig mätt och hålla blodsockret på en jämn nivå. Några förslag: ett ägg, lite keso med bär, en burk makrill i tomatsås, en näve nötter.
  5. Rör på dig lite mer. Öka din vardagsmotion: gå till jobbet, cykla, ta trapporna etc. Eller köp ett gymkort, nya joggingskor eller gå en dansklass. Vad tycker du är roligt? Det är den träningen som kommer att bli av.
  6. Ät mer grönsaker! Per automatik kommer du att äta mindre av annan mindre nyttig mat.
  7. Skippa det dåliga samvetet och känslan av misslyckande som lätt kan dyka upp när det inte går som du har planerat. Har du någonsin varit med om en situation där allt alltid och hela tiden blivit precis som du har velat? Nej, jag tänkte väl det! Även denna gång kommer du att komma på dig med att stå med handen i kakburken eller skippa ett träningspass för att du "inte orkar". Om du väljer att se det som en bekräftelse på att du är en total looser som aldrig lyckas, inte denna gång heller, så blir det precis så. Lär av dina misstag och fundera på hur du kan hantera dessa situationer på ett bättre sätt nästa gång de dyker upp istället.
  8. Jobba med dina tankar om mat och ditt ätbeteende! De allra flesta av oss vet vad vi bör och inte bör äta, ända har vi så svårt att låta bli alla frestelser och stå emot så fort det bjuds på något gott. Fundera på hur och varför du äter. Vilka känslor styr ditt ätande? Vilka tankar är det som får dig att äta av kollegans kladdkaka fast du bestämt dig för att inte äta sötsaker eftersom du vet att ditt sockerbegär sätter igång direkt? Det här är ofta den allra viktigaste punkten, inte minst för att du ska lyckas på sikt. Ta hjälp av papper och penna och notera allt du kan komma på som rör dina matvanor och ditt ätbeteende. Om du känner att du behöver hjälp på vägen så är det precis dessa frågor som min kurs Tänk Dig Smal - gå ner i vikt med KBT handlar om. Du kan läsa mer om kursen och vad vi jobbar med i den HÄR.
Sist men inte minst DU är VÄRD att TA HAND OM DIG på bästa möjliga sätt. Det innebär att du VÄLJER att göra det - efter din förmåga och din situation. Känner du dig trött och orkeslös är det just det som du behöver som mest. Du kommer att märka att du får både kraft och energi på köpet.



2 kommentarer:

  1. Väldigt intressant läsning. Jag håller helt med dig när det gäller beach 2014, hälsostress kallar jag det.

    Det är bra och sunda råd du ger. Jag tror att de flesta som vill göra förändringar i sina liv går ut alldeles för hårt. Det bästa tror jag är att ta din lista och göra en sak i taget tills det har blivit nya goda vanor.

    Jag skriver om förändringar kopplat till hälsa i min blogg www.blogg.treh.se kika gärna in. Det vore intressant att diskutera ämnet med dig.

    SvaraRadera
  2. Tack för din kommentar Henrik! Jag ska kika in hos dig på din blogg :-).

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...