fredag 14 mars 2014

Biggest Looser - får mig att må dåligt

Galen hets och träning i Biggest Looser
Sitter och tittar på en repris av den amerikanska versionen av Biggest Looser och blir riktigt, riktigt förbannad. Visst, jag förstår att det är Tv och att upplägget är riggat och tillrättalagt för att ge bra "underhållning". Problemet är bara att jag inte kan se underhållningsvärdet. Jag ser personer som kämpar för sina liv och för sin hälsa och som utsätts för hets, stress och ett i mina ögon osunt sätt att träna.
De tränar så att de spyr och gråter om vartannat.

Nu är jag inte någon personlig tränare och jag förstår vikten av att att utmana och anstränga sig själv. Det är inte alltid lätt och det ska det inte vara. Men det här liknar mer tortyr än en sund syn på träning.
Att bli så överviktig som personerna som  deltar i det här programmet har många bakomliggande orsaker. Fel kosthållning och bristande motionsvanor är en del i det.
Det är inget som på ett hållbart sätt går att förändra på några veckor, instängda i ett hus med personliga tränare som skrämmer skiten ur dig.
Att gå ner 10 kg på en vecka är inte hälsosamt.

Absolut är det så att dessa personer behöver hjälp med träning och kost, men jag skulle önska att det var på ett mer långsiktigt och hållbart sätt. Vi har förstått av deltagare i programmet att det mixtras med siffror och invägningar och det är inte så otroligt att man för att skapa bättre "underhållning" låter det gå mer tid mellan invägningarna för att det ska se ut som att deltagarnas resultat blir så mycket bättre.

Fördelarna med den här typen av program är så klart att det visar på att det går att förändra sitt liv, sin hälsa och sin vikt. Jag beundrar personerna som ställer upp och utsätter sig för detta. Positiva förebilder behövs och det är viktigt att förstå att det krävs en ansträngning för att ändra om sitt liv, sina vanor och gå ner en massa kilon i vikt. Men jag skulle sååååååå önska att man kunde visa upp att det går att göra dessa positiva hälsoförändringar på ett långsammare och mer hållbart sätt.
Att det går att få in en vettig motion i vardagen genom en glädje till att röra sig - gå en promenad, ta trapporna i stället för hissen, cykla istället för att ta bilen eller att hitta roliga och givande träningspass på gymmet.
Likadant med kosten. Det finns genvägar i form av pulver och piller. Visst ger de ett snabbt resultat och visst kan det vara en kickstart som får dig på rätt väg. Men hållbart är det inte. Vi måste lära oss ett långsiktigt och hållbart sätt att äta och få en sund relation till kosten.

Jag önskar att det fanns ett program eller kanaler för att sprida den sunda och långsiktiga kost- och träningsförändringen som är hållbar i längden. Som får människor att hitta sin styrka och tro på sig själva som håller i längden. Som är lustfyllt och hälsosamt. Det finns massor med människor som lyckas med det och jag har förmånen att få jobba med många av dem.
Jag hoppas få lyfta fram många av dem här i det forum jag har på min blogg i syfte att visa på duktiga, starka, envisa och sunda förebilder.

Nedan är ett par av dem som jobbar med mitt Tänk Dig Smal-upplägg. Fantastiska tjejer som vet att det tar både tid och kan vara motigt mellan varven att jobba med en livsstilsförändring. Det är bra förebilder!
Läs mer om och inspireras av dem här:


AnnaWiström


Maria Hoffstedt

2 kommentarer:

  1. Håller med om att det är bitvis ett omänskligt träningsschema, men det finns solskenshistorier också: jag tänker på Västerås-killen Simon Cachoa (en av årets Lets dance-deltagare) som vann förra årets Biggest loser Sverige :)

    SvaraRadera
  2. Självklart finns det även personer som denna typ av program/diet funkar toppen för - men jag tror inte att de hör till majoriteten. De som är med i programmet får dessutom stöttning av tränare och dietister på ett sätt som ingen normal "icke-kändis" kan få/betala för.
    Något annat som är positivt är att dessa personer som går igenom detta tuffa program kan bli förebilder och visa för andra som är i den situation som de varit i att det faktiskt går att göra en förändring.

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...