måndag 17 mars 2014

Helpers High - får dig att må toppen

Områden som stimulerar Helpers High

Lycka och välmående är så klart alltid intressent. Vem vill inte känna sig lycklig?!
Många forskare på universitet världen över söker svaret på den av mänskligheten alltid lika aktuella frågan:
- Hur bli vi lyckliga(re)?
Det har lästs gamla skrifter, gjorts enkäter, intervjuats ursprungsbefolkningar och börsmagnater. Trots att tiderna har förändrats och att alla verkligen har olika förutsättningar för att uppleva (materiell) lycka så är det alltid en och samma sak som poängteras i dessa undersökningar.
Vi blir lyckliga när vi får andra människor att må bra. Att få möjligheten att hjälpa någon som behöver hjälp är det som skänker flest lycka och tillfredsställelse.
Det kallas för "Helpers High"

Rent biologiskt kan känslan förklaras med att när vi gör något som vi vet att någon/några andra mår bra av så bildas endorfiner - kroppens egna må-bra hormoner. Redan när vi börjar planera att göra något som vi vet kommer skänka någon annan glädje och välbefinnande börjar endorfinerna att spridas i ditt system. Och även ett bra tag efter det att du har varit hjälpsam kommer du att uppleva en skön känsla av tillfredsställelse. Du känner dig glad, nöjd med dig själv och tillfreds med tillvaron. Dessutom upplever du minskad stress vilket i sin tur ger dig en bättre hälsa.
Det finns till och med studier som visar på att vi kan uppleva eufori, lyckokänsla och smärtlindning genom att arbeta ideellt motsvarande den effekt vi kan uppleva av morfin eller andra droger.

Med andra ord den som är generös och hjälpsam mot andra också skapar sitt eget välmående som en bonuseffekt.

  • På vilket sätt bidrar du i nuläget till att andra i din omgivning mår bra och hjälper och stöttar där du kan?
  • Finns det personer i din närhet du kan och vill hjälpa?
  • Finns det andra personer eller organisationer som kan uppskatta din hjälp?

Och du, du kan fördubbla effekten ibland också. Genom att bestämma dig för att göra bra saker för dig själv som du vet får dig att må bra till kropp och till själ. Det behöver inte vara krångligt, tidskrävande eller dyrt. Planera in sådant som fungerar i din vardag efter de förutsättningar och önskemål du har. Det kan handla om att boka in träningspass, fylla badkaret med varmt väldoftande vatten eller cykla iväg på en utflykt. Kom i håg att om du planerar in det du vill göra i förväg så kommer du redan då att börja må bra bara genom vetskapen om att du framöver ska göra något du ser fram emot och som får dig att må bra.
Jag kallar det för att vara EGOlogisk - att ta hand om och göra bra saker för sig själv. Du må bra och när du mår bra som kommer du även att bli en bättre förälder, partner, vän, kollega etc. Raka motsatsen till att vara egoistisk med andra ord - alla vinner på det ;-).

Du som tycker att det är svårt att prioritera dig själv, fast du vet med dig att du skulle behöva och må bra av det kan få hjälp på vägen genom min e-bok/e-kurs 21 dagar till ett EGOlogiskt liv.

Så se till att göra lite goda gärningar - mot dig själv eller andra personer som du bryr dig om. Det vinner alla på.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...