onsdag 22 januari 2014

VISUALISERA DITT FÖRÄNDRINGSARBETE


Det här är en text som jag har publicerat tidigare, men jag tycker att den är så bra (hoppsan, lite skryt ;-)...) att den tål att publiceras igen. Den här visuella tanken dök upp i mitt arbete med coachingklienter som hade svårt att se att de inte lyckades direkt med allt de företog sig.
Se om liknelsen kan hjälpa dig när du jobbar med någon form av förändring i ditt liv.

När du ska arbeta med någon form av förändring kan det vara mycket värdefullt att ha en tydlig vision av hur förändrings arbetet kommer att se ut. Jag brukar använda mig av "Visionen om berget".


Om vi nu tänker oss att vi tillsammans ska arbeta med att förbättra vår hälsa (motion och matvanor) så kan visionen se ut så här:
Se framför dig ett berg, ett lite lagom högt berg (inte Mount Everest). Berget är vackert beläget. På sluttningarna växer träd och buskar. Nu när det är höst skiftar trädens blad i vackra, varma färger. Du står nu vid bergets fot och betraktar berget. Du vet att du ska ta dig upp mot bergets topp, och det ger dig en bra känsla i kroppen. Du känner dig redo och inspirerad.


Berget symboliserar den förändring du står inför - i det här fallet att förbättra din hälsa.
Du kan ta dig upp för berget på två sätt.


1. Du kan välja att åka upp med linbanan som finns utmed ena bergssidan - ett snabbt sätt att nå toppen = ditt mål med förändringen.


2. Du kan välja att gå på någon av alla de stigar som slingrar sig runt och uppför berget. Det är ett nätverk av stigar mellan träd och buskar, inte alltid lätta att följa, men de kommer att sakta och säkert leda dig mot toppen.


Låter det frestande att ta linbanan? Då kommer du snabbt till ditt mål. Jag vill att du funderar lite till. Linbana är den snabba och "lätta" vägen - men troligtvis inte den rätta. Den motsvarar alla andra genvägar du kan ta när det gäller att förbättra din hälsa; konstiga bantningskurer eller extrema träningsprogram. Brukar denna typ av åtgärder ge ett varaktigt resultat? Sällan, eller hur? En av anledningarna kan vara att det är väldigt lätt och smidigt att ta sig upp med hjälp av linbanan. Så lätt att man tänker att det kan man göra flera gånger. Då gör det ingenting att man inte klarar av att stanna uppe på bergstoppen. Du som har jojo-bantat kan känna igen dig i det här exemplet.


Nej, istället ska vi ta oss uppför vårt berg genom att vandra på de slingrande stigarna. Visst, det kommer att ta mycket längre tid. Vi kommer troligtvis att välja fel stig ibland, vilket innebär att vi måste gå tillbaka en bit och leta reda på en annan, bättre fungerande stig. Men vi kan ta det lugnt. Det är inte bråttom. Vi passar på att njuta av vår bergsbestigning istället. Vi stannar upp då och då och känner oss duktiga och nöjda. Och vi unnar oss att njuta av vår färd. Det är så vårt förändringsarbete ska se ut.
Följer du med mig uppför berget?


2 kommentarer:

  1. Tack! Inspirerande! Jag kommer att följa stigen på min väg för de mål jag har.
    Ha en fin kväll!
    /Helena

    SvaraRadera
  2. Tack själv Helena! se till att njuta av din vandring längst DIN stig :-).

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...