fredag 24 januari 2014

DÄRFÖR VILL DU VARIERA DIN MAT

Medelhavskosten innehåller mat som både är nyttig och smakar gott - en bra grund.


Det är ganska fantastiskt när man tänker på det att något som borde vara så självklart och så enkelt för oss har blivit så oerhört komplicerat. Jag tänker på vilken mat vi ska äta eller inte äta. Vilken diet vi ska följa eller inte följa. Vi har verkligen gjort det svårt för oss.
Tanken kanske var god från början. Vi blev bofasta och ville säkra vår egen tillgång på föda. Vi "tämjde" naturen och vi ville också få maten att räcka till många. Gott så.
Men, livsmedel har nu blivit en industri med ett mycket stort vinstintresse och det är många som vill påverka vad DU ska äta.

Tänk om det kunde vara så enkelt att vi bara tog reda på några få maträtter som vi vet är nyttiga för oss och som vi dessutom smakar gott istället för att hela tiden jaga nya recept och dietförslag. Då kunde vi äta enbart dem, må bra och vara nöjda.

Men riktigt så fungerar vi inte. Bortsett från frukosten som vi gärna väljer samma eller i varje fall något så när lika varje dag, så vill vi ha variation till lunch om middag.
Kan du själv tänka dig att under  säg en månad varje lunch äta:
Chicken a´la king med ris
och varje middag under samma period äter du:
Ugnsbakad lax med fetaost och spenatfrittata.
Hur många dagar skulle du uppskatta och stå ut med denna meny tror du?
För hur gott vi än tycker att det är, så vill vi ha variation i vårt matintag.

Varför är det så?
Jo, det har en helt naturlig och logisk förklaring.
Naturen har helt enkelt försett oss med behovet av en varierad föda för att vi inte ska få brister på olika näringsämnen. Genom att uppmuntra oss till att variera vår kost ökar chansen att vi får i oss fler av alla de makro- och mikronäringsämnen vi behöver (kolhydrater, proteiner, fetter samt vitaminer, mineraler och spårämnen).
Så du kommer att fortsätta att känna ett behov av olika typer av mat och variation i din kost.

Det bästa du kan göra är att hitta så många olika typer av livsmedel som du mår bra av och tycker om och hitta en massa olika kombinationer dem emellan.
När du tröttnar på dina egna recept finns det hur mycket tips och inspiration som helst ute på nätet.
Om du exempelvis är förtjust i lax och uppskattar fänkål kan du genom att googla "lax + fänkål" få hela 240 000 träffar/recept på nätet.

Det bästa du kan göra för att göra det enkelt för dig och samtidigt variera din kost är att samla recept och även att börja experimentera själv med livsmedel och smaker i olika kombinationer. Om du lär dig att lyssna in vad din kropp behöver så kommer du att få tips helt enkelt genom att du känner att du är sugen på olika typer av mat. Vad vore gott att äta till laxen? Känn efter!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...