måndag 6 januari 2014

SÅ HÅLLER DU NYÅRSLÖFTET - del 2

Säkert har du, liksom jag och  många andra, erfarenhet av att ha lovat oss själva något som vi inte
har lyckats hålla.
Några exempel:

  • Du har bestämt dig för att springa till jobbet tre dagar i veckan för att förbättra konditionen och gå ner de där sista kilona. Men det har spöregnat hela veckan, så du har inte kunnat springa. Nu är det redan torsdag så hela upplägget är redan förstört. Med andra ord är det ingen idé att ens försöka.
  • Du har bestämt dig för att inte äta några sötsaker under minst ett halvår för att se om en avhållsamhet kan få din candida att försvinna. Men på lördag är du bjuden på bröllop och söndagen därpå är det dop. Med andra ord två festligheter där det kommer att serveras en del desserter, tårtor och andra sötsaker. Helt kört med andra ord och ingen idé.
Ja, säkert har du många andra exempel själv och känner igen dig i att det inte alltid är så lätt att få till det där som i planeringsstadiet och på pappret låter så lätt.
Hela grejen är att inse att det ÄR ALDRIG SÅ LÄTT. 
Bilden illustrerar det mycket bra. Det är oändligt sällan som precis allt går enligt plan och önskemål.
Så var istället inställd på att det garanterat kommer tillfällen då saker och ting inte alls går som du har önskat. Och inte bara en gång, utan flera.

Ha istället en plan redo för hur du ska tänka/göra när det inträffar för att kunna hantera situationen.
Hur du ska göra beror på vad det handlar om och hur dina förutsättningar ser ut. Du måste fundera i förväg på hur just din back-up plan ska se ut.
Ta papper och penna och förbered dig med dessa frågor:
  1. Vad är det som skulle kunna få din plan att INTE fungera? Skriv upp så många olika scenarier som du bara kan komma på. 
  2. För varje scenario skriv upp minst ett (gärna flera) olika sätt som du kan hantera det.
Det underlättar också om du helt enkelt bestämmer dig för att ha inställningen att:
Ett misslyckande är det inte förrän du bestämmer dig för att ge upp (utan att ha försökt tillräckligt).

Det spännande är att när man tittar närmare på personer som anses framgångsrika i sina liv, så berättar de väldigt ofta om att de har haft MÅNGA motgångar tidigare i sina liv. Så många motgångar att du och jag troligtvis hade gett upp för länge sedan. Men de gjorde inte det, utan de fortsatte att kämpa mot sina mål.
Med andra ord kan din förmåga att bli framgångsrik vara väldigt starkt förknippad med hur du hanterar dina motgångar.

Det du behöver bestämma är alltså:
Hur ska du se på de motgångar du eventuellt möter när du jobbar för att hålla ditt löfte och nå ditt mål? Och hur väljer jag att agera på dem?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...