torsdag 7 november 2013

VI BLIR FETARE - PROBLEMET MÅSTE TAS PÅ ALLVAR


Jag läser i både gårdagens Metro i HD (Helsingborgs Dagblad) och ser på nyheterna på Tv att svensken bara blir fetare och fetare - liksom i övriga delen av världen, ska tilläggas.
Det här ÄR ett känsligt område - och VIKTigt!
Det är känsligt att lyfta på grund av att det kan vara kränkande och lätt kan missuppfattas. Det kan ses som utpekande, segregerande och nedvärderande. Men frågan är jätteviktig att belysa.

Därför vill jag klart och tydligt klargöra MIN ståndpunkt innan jag går vidare.
Fetma/övervikt handlar inte om värderingar av en människas utseende eller personlighet.
Fetma/övervikt handlar inte om kilon och centimetrar.
Fetma/övervikt handlar inte om att inte uppfyll normen.
Fetma/övervikt handlar inte om "misslyckande".
Fetma/övervikt handlar inte om att inte passa in och följa "idealen".

För mig handlar fetma/övervikt om HÄLSA och inget annat. Eller kanske snarare om ohälsa eftersom det är det som blir följden för alldeles för många.
I Sverige sägs nu mer än 50% av befolkningen vara feta/överviktiga. Och siffrorna stiger för varje år. Vart är vi på väg hälsomässigt? Vi kan nog inte förstå vidden av det, tyvärr.

Varför blir vi fetare?
Det finns flera och ofta samverkande faktorer:

 • Vi äter fel sorts mat.
 • Vi äter för mycket mat.
 • Vi har ett stört ätbeteende - äter av psykologiska orsaker och inte av hunger.
 • Vi rör oss för lite.
 • Vi har "förstört vår biologi" - våra kroppar sluta fungera som de ska på grund av bantning, fel sorts mat, medicinering etc. 
Man oroar sig över den kostnad detta kommer medföra för samhället.
Jag oroar mig över hur vi kommer att må - fysiskt och psykiskt av detta.
Vi måste göra något - NU!

Jag uppskattar själv att äta god och hälsosam mat. Men, jag är inte någon hundraprocentig renlevnadsmänniska -  definitivt inte. Jag är själv inte överviktig. Men, jag skulle kunna gå ner 10 kg utan att enligt BMI (som i och för sig inte alltid är rättvisande) väga för lite. Jag tycker om att röra på mig - promenera, löpträna, dansa, styrketräna mm. Men, jag skulle definitivt kunna träna mer varje vecka om det fanns tid till det.
Det jag menar är att det inte handlar om att vara perfekt och göra alla rätt utan att hitta en bra balans som fungerar - för var och en. Vi är alla unika individer och vi måste utgå från våra förhållanden både fysiskt psykiskt och hur vår livssituation ser ut.

Vi måste se till att alla kan få de redskap och förutsättningar som behövs för att vända denna trend.
Börja gärna redan i förskolan och fortsätt sedan upp ända på gymnasienivå. 
Inspirera, ge tips, skapa möjligheter. Inga pekpinnar!

För ett par hundra år sedan var det ett tecken på rikedom och välstånd att vara överviktig. Idag finns det ett tydligt samband med den socioekonomiska statusen. De med lägst inkomst och utbildning är generellt sett de som väger mest. Beror det på "dumhet" eller okunskap? Knappast - där torde det inte finnas något samband. Beror de på den sämre ekonomin? Snarare det.
Det är billigare att leva på skräpmat. Eller i varje fall tror vi det. Jag är inte så säker faktiskt.
I min familj tycker vi att matkostnaderna sjunker i takt med att vi äter bättre mat. Vi äter nog också mindre mat och framför allt inte så ofta de där "onödiga".
Här tror jag att det kan behövs en insats för att visa att bra mat kan vara både billig, lättlagad och inte minst GOD.
För det är oerhört viktigt att det är just så, att maten är god och att den är enkel att laga. Annars struntar vi i det i takt med att motivationen till att leva hälsosamt sinar så där en 14 dagar i i vårt "nya liv".

Att få en förståelse för "hur" vi äter och att vi styrs så oerhört mycket av våra känslor och sinnesstämningar är också viktigt.
För handen på hjärtat: - Hur många gånger äter du för att du faktiskt är hungrig och inget annat?
Med stor sannolikhet äter du många gånger också för att du är:
 • Stressad
 • Frustrerad
 • Irriterad
 • Glad
 • Upprymd
 • Förbannad
 • Uttråkad
 • Ledsen
 • Har långtråkigt
Detta känsloätande och våra matvanor och tankar om mat arbetar jag framgångsrikt med i kursen Tänk Dig Smal - gå ner i vikt med KBT. För många är det just det här området som det är så viktigt att jobba på för att kunna gå ner i vikt. Man har i princip provat varenda diet som finns och de fungerar bara kortsiktigt - om ens det.

Vi måste börja prata om detta problem och hitta en gemensam lösning och ett förhållningssätt.
Idag har vi inte ännu hunnit se hur och i vilken utsträckning det kommer att påverka vår hälsa. Många överviktiga får inte problem förrän de kommer upp i 40-års åldern eller senare. Och då kan det vara problem med att få hälsan åter.
Övervikt och fetma kan bland annat ge dig problem med:
 • Hjärt- och kärlsjukdomar
 • Diabetes
 • Cancer
 • Högt blodtryck
 • Rubbade blodfetter (högt LDL)
DU som är överviktig.
Vad du än gör, skäms INTE över din situation. Du är inte ensam, som du förstår. 
En av de stora fördelarna med Tänk Dig Smal är att det också är en gruppaktivitet. Att få en förståelse för att de tankar och handlingar inte är unika, att veta att man inte är ensam om sitt ätbeteende är en lättnad. Du är inte ensam, och du kan förändra beteende och tankar.

Övervikt/fetma handlar många gånger om felaktig kost och bristande motion, men det kan också handla om medicinska faktorer. Ett exempel är en icke fungerande sköldkörtel eller en resistans mot proteinet Leptin som gör att kroppen ständigt agerar som att den är i svält och lagrar allt energi du äter. Även om du äter väldigt lite kommer du ändå att fortsätta upp i vikt. Att sjukdomstillstånd ligger bakom fetma/övervikt är dock inte så vanligt.

Återigen, är du överviktig, så skäms inte!
Fundera istället på vad det beror på och vad du kan göra för att förändra din situation.
Behöver du hjälp? Var kan du få den? Hur kan du gå tillväga?
Det kanske inte är det man vill höra, men vi har alla ett eget ansvar över hur vi mår och lever våra liv. Ingen annan kommer göra de förändringar som behövs åt dig. Men många kan vilja hjälpa och stötta dig på vägen. Ta den hjälpen!

DU är värd att må så bra som möjligt i ditt liv här och nu och med små förändringar och små steg i taget kan du nå en hälsosammare vikt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...