onsdag 6 november 2013

C-VITAMIN FRÅN CAMU CAMU

C-vitamin eller askorbinsyra som det också heter är sedan länge välbekant för de flesta som en bra boost så här i förkylningstider.
C-vitamin är mycket riktigt en kraftfull antioxidant som dessutom behövs för att vi ska kunna bilda kollagen, för att kolesterolet ska omvandlas till gallsalter, för bildning av stresshormonet kortisol samt för att öka upptaget av järn ur kosten.

Brist på C-vitamin har i studier kunnat sättas i samband med bland annat hjärtinfarkt, cancer och grå starr.

Helhetshälsa har här använt sig av en så kallad Superfruit - Camu Camu, som som växer i Amazonas regnskogar. Frukten innehåller 50 gånger mer C-vitamin än motsvarande mängd apelsin, så då förstår ni att det verkligen handlar om en Superfruit. Den höga koncentrationen av askorbinsyra gör att det går alldeles utmärkt att utvinna vitaminet ur frukten utan att behöva tillsätta en massa andra ämnen - något Helhetshälsa har tagit fasta på. Helhetshälsa som för övrigt alltid lägger sig vinn om att tillverka renast möjliga produkter.

C-vitamin har länge varit accepterad och välkänd som huskur vid förkylningar. Dock visar nyare studier att det inte är någon större mening med att ta C-vitamin i förebyggande syfte utan att bäst effekt uppnås när du tar en ordentlig kur med C-vitamin när du känner att du har blivit smittad och är på väg att bli förkyld. Detta kan både förkorta och lindra symptomen av förkylningen.

C-vitamin fungerar även som antihistamin, vilket innebär att det tar hand om ett överskott av histamin i blodet som då gör att att allergiska besvär kan minska/försvinna. Med andra ord kan C-vitamin vara precis det en pollenallergiker behöver under pollensäsongen för att lindra sina besvär.

Förutom det höga intaget av C-vitamin innehåller Camu Camu även några andra nyttiga näringsämnen:


  • Valin: en essentiell aminosyra som måste tillföras med kosten. Hjälper kroppen att förhindra muskelnedbrytning, är viktigt för nervsystemet och för vår kognitiva förmåga.
  • Kalium: är viktigt för kroppens grundomsättning och är viktigt för nervernas funktion.
  • Leucin: är en aminosyra som är viktig för matsmältningen.
  • Flavonider: är det ämne som ger frukter och grönsaker deras färg och är en stark antioxidant som neutraliserar skadliga fria radikaler.
  • Gallussysra: som har svamp- och virusdödande egenskaper.
  • Ellagsyra: har visat sig kunna motverka diabetes och har antioxiderande egenskaper.

Camu Camu har visat sig kunna störa vissa typer av kemoterapimediciner, vilket gör att du alltid bör rådfråga din läkare om du genomgår behandling med cellgifter.

Heöhetshälsas Camu Camu är i kapselform och du kan antingen svälja kapslarna eller öppna dem och strö innehållet i exempelvis en smoothie. Rekommenderad dos är 1 - 2 kapslar per dag. Två kapslar motsvarar 250 % av det rekommenderade dagsbehovet av C-vitamin.

Läs mer om Camu Camu och C-vitamin:Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...