fredag 22 november 2013

ÄR DU INNE I EN NEGATIV MAT-LOOP?


Är det så att du känner dig allmänt låg på energi? Trött, seg och hängig?
Och när du ska välja mat så tar du något snabbt och lättlagat?
Det där med grönsaker vet du så klart att det är nyttigt och äter också - ett par tomater till den frysta färdigmaten eller en gurkskiva och en paprikaring. Du vet jag att det är bra för dig.

Kanske är det så att du snabbt känner att energin du väl får av maten ganska snart är slut och du fyller på med en bulle till fikat och en chokladkaka på väg hem från jobbet?
Du VET att det vore bättre att äta en frukt, men det är inte det du är sugen på. Bara du får lite mer energi, ork och fokus ska du ta tag i det där med nyttigare mat. Just nu orkar du inte. Det känns bara jobbigt. Hellre snabba lösningar. Snart kommer du nog att orka bättre. Till våren kanske? Nu är det ju så mörkt, så då är väl alla trötta och orkeslösa.

Känner du igen dig i tankar och beteende från ovan?
Jag tror att väldigt många gör det i olika omfattning.
För visst sjutton vet de flesta av oss vad vi mår bra av att äta och vad som ger vår kropp bra och långvarig energi. Men ändå är det så svårt att "få till det".

Att hamna i en "negativ mat-loop" kan vem som helst göra. Av olika anledningar kan vi vara trötta och sakna energi och fastna i den negativa mat-loopen där vi söker snabba och därmed kortsiktiga lösningar.
Vad som krävs är ett medvetet beslut från dig för att ta dig ur denna negativa loop.
Vill du fortsätta att ge din kropp energifattig och många gånger rent av skadlig (tillsatsämnen, härdade fetter, socker, mjöl, kemikalier etc.) mat som kommer att fortsätta att dränera dig på energi och till och med leda till att du blir ännu tröttare och kanske till och med sjuk på grund av dålig kost?
Eller vill du se till att ta dig ur loopen och ta kommandot över din energi och hälsa själv?

Det behöver inte vara så svårt!
Först av allt måste du bestämma dig för att det räcker nu. Du vill leva ditt liv här och nu med så mycket energi och hälsa som du kan.
Görs sedan så här:

  1. Välj grönt först. Istället för att som tidigare bestämma vad du ska äta för mat (=kött, fisk, pasta, potatis, ris, kyckling etc.) och lägga till en "samvetstomat", så börja i andra änden. Börja med att utgå från grönsakerna i din kost. Lägg till något grönt (grönsaker eller frukt) i varje måltid). Bestäm dig sedan vad som skulle vara gott till det. Grillad kyckling? En laxfilé? Eller kanske lite köttfärssås?
  2. Starta med en BRA frukost. Chansen är så mycket större om det första du äter på dagen får dig att må bra och ger dig bra energi gör att du även resten av dagen gör kloka matval.
    För att få i dig riktigt mycket grönsaker är det toppen att börja med en Grön Smoothie. Bra är också att få i sig protein på morgonen, så varför inte äta ett kokt ägg eller två? Kanske en omelett eller frittata  - då kan du få i dig både ägg och en massa nyttiga grönsaker.
  3. Drick mellan måltiderna istället för till dem. Dels kan kroppen bättre smälta maten och ta hand om näringsämnen om inte maten blandas ut med vatten från måltiden - del så kan upplevd energibrist ibland helt enkelt handla om att du är törstig.
  4. Rör på dig! Gärna utomhus - då får du både frisk luft och energi av rörelsen.
  5. Bra med vitaminer och mineraler. På våra nordliga breddgrader behöver vi ladda med D-vitamin som kosttillskott under vinterhalvåret, annars blir vi lätt trötta och får försämrat immunförsvar. Kombinera gärna med kalcium som samverkar bra med just D-vitamin.

Om du gör dessa förändringar, kanske inte alla på en gång och till 100%, men i så stor utsträckning du förmår. Då kommer du ganska snart att känna att energin är på väg tillbaka. Ditt förstahandsval när det gäller maten kommer inte att komma från snabbmatskedjan och du kommer inte att känna sug efter att stoppa i dig sötsaker för att orka hålla energin uppe.

Och det bästa av allt - det kommer att vara alldeles självklart att du kommer att fortsätta att göra dessa bra matval framöver för att du mår så himla bra av dem.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...