Det är det gula färgämnet curcumin (som används i curryblandningar för att ge färg) i gurkmejan som är den verksamma beståndsdelen och har visat sig kunna skydda mot:
- Inflammationer
- Altzhemier
- Reumatism
- Diabetes - sänker blodsockret
- Sänker blodtrycket
- Leversjukdomar
- Hudproblem mm.
I en ny studie som publicerats i Phytotherapy Research har man också kunnat påvisa gurkmejans förmåga att förbättra sinnesstämningen hos deprimerade personer. Då man jämfört effekten med ett mer "traditionellt" läkemedel som används vid depression - Prozac, fann man att gurkmeja har precis samma förmåga att behandla depression och att den dessutom saknar de negativa biverkningarna som Prozac kan ge ( självmordstankar och andra psykotiska tillstånd).
Självklart ska ingen med allvarlig depression försöka självbehandla sig med gurkmeja eller något annat naturläkemedel utan kontakta läkare för diagnos och diskussion kring lämplig vård. För övrigt är enbart medicinering vid en depression inte ett bra alternativ utan det bör alltid erbjudas någon form av samtal/terapi.
Men du som känner dig lite småhängig och deppig kan definitivt prova på att tillsätta lite extra gurkmeja i din kost för att se om det kan få några positiva effekter på ditt humör.
Men du som känner dig lite småhängig och deppig kan definitivt prova på att tillsätta lite extra gurkmeja i din kost för att se om det kan få några positiva effekter på ditt humör.
Gurkmeja är ett helt naturlig, men som så många andra produkter från vår natur kan även den ha biverkningar om den tas i för stor mängd. Den som äter för mycket gurkmeja riskerar att få diarré men den kan också ha blodförtunnande effekt vilket gör att personer som äter exempelvis Waran bör vara måttlig i sin konsumtion och diskutera intag i samråd med läkare.
Vid graviditet eller amning bör man inte heller konsumera gurkmeja som ett kosttillskott då det kan påverka både livmoder och bröstmjölken.
Hur ska man då ta gurkmeja? Det finns i kapselform, men fungerar lika bra med pulver direkt ur kryddburken. En del uppskattar att strö över fil/yoghurt på morgonen andra blandar i en smoothie/dryck eller ser till att använda så ofta det går i grytor, soppor och såser.
Rekommenderad dagsdos 1 - 3 tsk.
Du som har problem med värk i leder kan gärna ta upp mot 3 tsk = 1 msk dagligen.
Läs mer om gurkmeja här:
Glad att se att Alzheimer står med på listan över vad gurkmeja skyddar mot. Min mamma har Alzheimer och det känns jätteläskigt att jag kanske också kan drabbas. Vem vet?
SvaraRaderaDå tar du ingen skada av att lägga till gurkmeja i kosten. Annars bör du vara försiktig med socker och vetemjöl för att minska risken. Det är verkligen en jobbig sjukdom, både för de som drabbas och för de anhöriga.
Radera