måndag 28 oktober 2013

5:2 - DIETEN - det positiva vi lär oss av den


Vi behöver inte äta så mycket som vi tror

5:2-dieten har väckt ett sällan skådat intresse. Väldigt många är positiva och lovordar både hälsoeffekter och "tappade" kilon. Och nog är det en intressant diet alltid som skiljer sig mycket från andra dieter. Den talar nämligen inte om VAD vi ska äta, utan snarare HUR.

När det gäller våra matvanor och vår hälsa har vi en del att fundera på. Som läget är nu ökar fetman i världen och med den en massa sjukdomar som följer: hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes, cancer mm. mm. Vi äter både fel sorts mat och för mycket. Inte en bra kombination.

Tack vare 5:2-dieten, som alltså är mer en teknik än en specifik diet, så får vi lära oss detta:

  1. Vi behöver INTE äta mat var tredje timme. Genom att äta bra och energität mat så håller vi blodsockret jämnt och energinivåerna höga längre vilket gör att mellanmål inte är ett måste. Om vi däremot äter en massa snabba kolhydrater måste vi se till att fylla på oftare och får därmed se till att äta oftare = mer kalorier och flera kilon.
  2. Kroppen mår bra av att vila från tung matsmältning. Genom att låta kroppen vila ett par dagar i veckan kan den istället fokusera på att läka och bli stark.
  3. Vi behöver inte äta så mycket mat som vi tror. I takt med att magsäcken förminskas under fastedagarna inser vi att det inte går att äta lika mycket de dagar då vi ska äta som vanligt. Resultatet bli mindre mängd mat även då.
  4. Det är inte farligt att vara hungrig ibland. Många av oss äter i "förebyggande syfte" så att vi inte ska bli hungriga, precis som om det är livsfarligt. Följden blir dels att vi inte lär oss att känna igen kroppens naturliga hungersignaler, dels att vi äter för mycket.
  5. Det går alldeles utmärkt att träna utan att "kolhydratladda" eller grunda med annan mat. Att träna på eller efter en fastedag fungerar alldeles utmärkt så länge du tränar på motionsnivå. En del menar till och med att de orkar mer tack vare 5:2-dieten. Vi som trodde att det inte ens var möjligt tidigare.
Kanske kommer vi inte att ägna oss åt denna metod om fem eller tio år. Kanske har vi hittat nya "mirakeldieter" att följa då. Dock är jag övertygad om att denna metod har fått oss att tänka på ett annat sätt kring matintaget. Det känns spännande att se vart det kommer att leda.

Själv håller jag mig till 5:2-detox som innebär två dagar med detoxmat i mindre portioner - gärna i flytande fort i så stor utsträckning det går för att låta kroppen vila så mycket som möjligt från matsmältning och för att boosta med bästa möjliga energi för hälsa och läkning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...