måndag 21 oktober 2013

DEN PERFEKTA CV:n - UR ARBETSGIVARENS PERSPEKTIVAtt söka jobb är inte en lätt match - speciellt inte idag när det är många sökande på varje utannonserat jobb. En ledig tjänst som annonseras ut kan lätt resultera i flera hundra ansökningshandlingar, ibland upp mot tusen beroende på vilket typ av tjänst det handlar om.
Att då som jobbsökande "sticka ut" som man får lära sig att göra är  inte lätt.

Om du istället för att fokusera på DIG och det du vill skriva och berätta tänker att du ska tydliggöra din bakgrund för de som ska läsa dina ansökningshandlingar så har du mycket större möjlighet att få dem intresserade av dig.
Viktigt att tänka på när du skriver din ansökan är också att:

 1. En jobbansökan kommer INTE att ge dig jobbet. Du måste först till delmålet - att få komma på en intervju. Se till att göra dig så intressant att de vill träffa dig. Det är inte nödvändigt att få med allt i en Cv - speciellt inte om det innebär att du kommer att skriva en hel uppsats om dig själv och din förmåga. Fokusera istället på att få den som läser dina ansökningshandlingar att förstå att du besitter rätt kompetens och har rätt driv och att de dessutom blir nyfikna på dig att det bara måste kalla dig på en intervju.
 2. Gör det lätt för personen som läser dina ansökningshandlingar att se vad du har för erfarenheter och få ett grepp om din bakgrund och dina planer för framtiden. Det kommer de att uppskatta.
Om det ska rekryteras ny personal till ett företag och de får in hundratals med ansökningshandlingar, eller om du söker via ett bemanningsföretag där man läser ansökningshandlingar dagen lång, då gäller det att se till att underlätta för den som läser just dina. 

Här är några tips som uppskattas av den som ska läsa din ansökan:
 1. Ansökningsbrevet max en sida och Cv max två sidor. Alltså totalt max tre sidor. Dessa tre sidor ska dessutom vara luftiga och lättlästa. Får du inte plats med alla dina anställningar, utbildningar och andra meriter får du sålla och ta bort det som är minst intressant, alternativt summera ihop vissa delar.
 2. En bild - helst ett foto på dig, gör din ansökan mer personlig. Det behöver inte vara en porträttbild utan kan vara en bild på dig "in action". Söker du jobb som trädgårdsmästare kan du gärna visa en bild på dig när du sitter i rabatten och rensar ogräs. Välj en bild där du ser lagom glad och trevlig ut - för glad är inte heller bra... Du kan också välja en svart-vit bild om du vill tona ner dig själv, eller en bild i profil.
  Vill du inte alls visa ett foto på dig själv kan du kanske hitta en bild som kan få symbolisera det du tycker om eller som du är som person. Det måste dock framgå i din ansökan varför du väljer en bild på en tussilago eller en landskapsbild från Dalarna.
  Vi tenderar att komma ihåg bilder mer än text, därför är det bra att koppla ihop innehållet i din ansökan med ett foto eller en bild. Du blir bättre ihågkommen helt enkelt.
 3. Den viktigaste delen på din ansökan är den första halvan av din Cv. Det är oftast där den som läser bestämmer sig för om du är en intressant kandidat eller inte. Tappar de intresset redan där kommer de inte att läsa resten av din ansökan lika noggrant, eller i värsta fall inte läsa klart den alls.
  Skippa dina kontaktuppgifter överst i din Cv - du får inte ett jobb för att du bor på en viss gata eller har ett speciellt telefonnummer. Dina kontaktuppgifter är jätteviktiga och ska stå med på varenda papper, men det bör hellre stå längst ner i en sidfot. På så sätt kan du skriva mer intressanta rader högst upp.
 4. Börja gärna med att berätta om din ambition i arbetslivet. Skriv några rader om vad det är du vill jobba med, varför det passar dig och vad som gör just detta företag och denna tjänst intressant för dig. Det ska vara vara några rader som en liten "teaser". Du har möjlighet att gå in på det djupare i ditt personliga brev sedan.
 5. Skriv sedan klart och tydligt (lättläst typsnitt och fetmarkerade rubriker) upp dina anställningar först och dina utbildningar sedan. Allt i omvänd kronologisk ordning.
 6. Gör din Cv ännu mer lättläst. Det är knappt att vi orkar läsa en lång rad som fyller en hel A4-sida idag när vi är vana vi statusuppdateringar på twitter och Facebook. Eller titta i närmaste dagstidning eller veckomagasin. Inspireras av deras sätt att skriva spalter - det gör dina Cv och ditt personliga brev mer lättläst och luftigt. Det kommer att uppskattas av den som läser och de kommer orka läsa igenom allt.
Lycka till i ditt jobbsökande!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...