fredag 11 oktober 2013

5:2 - RÖDBETS- OCH LINSSOPPA - perfekt detoxmat

Rödbetssoppa
När jag kör 5:2 så är mina fastedagar rena detoxdagar med fokus på nyttig och lättsmält mat. Meningen med 5:2-metoden för mig är väldigt klar - att stärka hälsan och hjälpa kroppen till vila och självläkning.
Om du vill läsa mer om vad jag äter när jag detoxar kan du läsa HÄR.

En favorit under sommarhalvåret har varit gröna smoothisar som kan varieras efter vad det är säsong för och vad som finns hemma. Basen är alltid de gröna bladen (spenat, ruccola, grönkål etc.) och därefter lägger man till grönsaker och frukt efter nytta och smak.
Mer om gröna smoothisar kan du läsa HÄR.

Jag kan dock tycka att det känns godare och mysigare (för både kropp och själ) att dricka och äta varmt under vinterhalvåret. Därför byter jag gärna ut de gröna smoothisarna lite nu och då mot goda och värmande soppor. Fördelen med smoothisarna är att att de är raw food och alla näringsämnen finns kvar i ursprunglig form. Men soppor är inte så tokiga de heller. Du kokar ihop grönsakerna och äter upp allt (häller inte bort kokvattnet) vilket gör att det också blir en bra lösning. Faktum är att en del grönsaker faktiskt blir nyttigare av att kokas/värmas - morötter och tomater till exempel.

Soppa är ju så fantastiks dessutom - du kan ta det du har hemma och koka ihop till en synnerligen delikat blandning. Du kan dessutom lyxa till sopporna och reda av dem med grädde eller creme fraiche exempelvis. Det blir alltid både gott och mättsamt. Dock undviker jag den typen av soppor under mina detoxdagar eftersom mjölkprodukter "slaggar igen systemet" och inte ingår i min detoxkost. Om du vill få en lite krämigare soppa kan du ha lite grekisk fet yoghurt (ok enligt detox) eller varför inte lite kokosmjölk som också är både gott och nyttigt.

På bilden ser du min rödbetssoppa. Rödbetan är en fantastiks renande och god rotfrukt. Den rensar tarmarna, avgiftar lever och gallblåsa. Blodet renas av rödbetan och de röda blodkropparna nybildas snabbare. Det gör att syreupptagningen ökar, vilket har uppmärksammats i idrottssammanhang där rödbetsjuice används som ett prestationshöjande preparat. Den anses också förbättra kroppens muskeluppbyggnad. Med andra ord är det ett utmärkt val under detoxdagarna att äta rödbeta i någon form.

Så här gör du min smakfulla rödbetssoppa.

Du behöver:
3 rödbetor
1 gul lök
2 potatisar
2 klyftor vitlök
3 "slantar" ingefära
1dl svarta beluga linser
1 l vatten
2 kycklingbuljongtärningar
olivolja
salt och peppar
(välj med fördel ekologiska produkter om möjligt)

Gör så här:
Skala rödbetorna och potatisen. Dela dem i mindre bitar. Hacka lök, vitlök och ingefäran. Värm upp lite olivolja i en kastrull och stek sedan de hackade rotfrukterna, löken och ingefäran. Häll på vattnet efter fem minuter och smula i buljongen. Häll i linserna och låt allt koka 20 minuter under lock på medelvärme. Mixa sedan soppa slät och smaka av med salt och peppar.

Ät och njut direkt, gärna med lite färska örter "på toppen" eller häll upp i en termos för att kunna njuta senare under dagen.

Energivärde per portion:
Protein 7 g
Kolhydrater 21 g
Fett 1 g
Kostfibrer 4 g
Kcal. 125 g





3 kommentarer:

  1. Men du vilket härligt recept. Har några rödbetor i kylen som jag inte visste vad jag skulle göra med men nu vet jag, tack.
    Trevlig helg på dig!
    Eva

    SvaraRadera
  2. Så härligt Eva! Kul att du vill testa och hoppas att soppan faller dig i smaken.
    Trevlig helg till dig med :-)!

    SvaraRadera
  3. hur stor är en portion ungefär?

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...