onsdag 9 oktober 2013

DAGS FÖR D-VITAMIN

Nu går vi onekligen mot en mörkare årstid, och är det någon vitamin som de allra flesta behöver ta, så är det D-vitamin.
Under sommarhalvåret (mars - oktober) laddar kroppen upp D-vitamin genom att huden får UVB-strålar (ultravioletta strålar) på sig från solen. Ungefär 80 % av vårt behov täcks på detta sätt. Resten av behovet får vi i oss genom kosten.

D-vitamin finns i två varianter, D3 som är animaliskt (utvinns ofta ur fårull) och D2 som är vegetabilisk som tillverkas från ergosterol som utvinns ur jäst.

Kroppen har en förmåga att lagra D-vitaminet för att vi ska kunna använda det vid behov. Dock tar våra reservförråd slut i takt med att solen lyser svagare på himlen och vi behöver fylla på förråden.
D-vitamin tillsammans med kalcium är viktigt för skelettets uppbyggnad. I dag vet man också att vitaminet är viktigt för immunförsvaret och har visat sig kunna motverka flera olika typer av cancer. Det finns också studier som har visat att vi kan bli smalare tack vare D-vitamin och även att ett antal inflammatoriska sjukdomar kan förbättras/försvinna.

Mat som är naturligt rik på D-vitamin är:

 • Lax  och andra feta fiskar
 • Ägg
 • Smör
 • Berikade mjölkprodukter
Dock är det i princip omöjligt att äta sig till den mängden som behövs under vintermånaderna (oktober - mars), vilket innebär att de allra flesta rekommenderas att ta vitaminet som tillskott. I dagarna har nya rekommendationer kommit, vilket innebär att den rekommenderade dagsdosen har höjts. Dock ligger fortfarande de rekommendationer som kommer från Livsmedelsverket lågt. Många studier som har gjorts rekommenderar ett intag på mellan 2000 - 5000 enheter dagligen.
Själv uppskattar jag Helhetshälsas D3-vitamin som ger ett intag på 3000 enheter. Ett bra tillskott som jag ger till barnen är Holistics flytande och välsmakande D3-vitamin.

Som sagt har de allra flesta ett behov av att ta D-vitamin som tillskott under oktober ( en del ända från september) och fram till mars. Sedan kan vi låta solens strålar "ladda oss" på naturlig väg igen.

Läs mer om D-vitamin hos:

4 kommentarer:

 1. Kan inte riktigt se vilken dos man ska ge barn när det gäller den flytande d-vitaminen. Vet du? Jag är nämligen på jakt efter bra d-vitamin att ge kidsen (4,5 och 7)

  SvaraRadera
 2. Jag vill minnas att dosen för barn står på baksidan av flaskan. Mina barn åt Holsitics flytande D-vitamin förra vintern. Kommer inte ihåg hur mycket det var dock. Nu är barnen större och tar kapslar som jag. Tror att den här flytande är ett toppenalternativ till dina barn. Den smakar jättegott, tycker mina :-).

  SvaraRadera
 3. Skulle du säga att helhetshälsans vitaminer är "renast". Jag äter nämligen inte något som inte är naturligt, och vitamintillskott känns lite konstgjort kan jag tycka. Jag är dock vegan så D-vitamin är viktigt. Men jag har letat runt efter det "renaste" alternativet. Tror du att helhetshälsans är bäst då?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag brukar själv alltid försöka välja de "renaste" kosttillskottet i de fall där det behövs kosttillskott och både Helhetshälsa och Holsitics brukar hamna bland mina favoriter.

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...