måndag 16 september 2013

HÄLSA ÄR INGEN QUICK-FIX!


Vi letar SNABBA metoder för att gå ner i vikt och/eller komma i form. Tidningarna säljer löpnummer på rubriker som:
"Gå ner 5 kg på två veckor med nya superdieten"
eller
" Så får du platt mage snabbt till sommaren"

Metoderna syftar till att ge ett snabbt resultat - men inte ett långsiktigt. Vem som helst kan gå ner i vikt på kort tid genom att lägga om kosten rejält, men det fungerar inte i längden. Då kan det däremot få motsatt effekt. Du kan lägga på dig några kilo extra i stället.

Hälsa kan inte och får inte vara någon quick-fix!
Hälsa är ett livslångt förhållande som du har till dig själv.
Säkerligen inte alltid i 100 %-ig balans, men så behöver det heller inte vara. Däremot så måste det fungerar i det långa loppet.
Det innebär att DU måste utgå från dig, dina behov och dina möjligheter.

Tyvärr finns inget "facit" och ingen instruktionsbok som passar alla. Vi har individuella förutsättningar och helt olika möjligheter.
Du måste också ställa dig själv frågan:
- Vad är hälsa för mig?

Oavsett vilka trender som gäller och vilka expertråd som ges i media så finns det ändå några hållpunkter som är bestående.

  1. Bra mat för dig är mat som är naturlig. Sådan mat som våra kroppar är vana vid att äta sedan generationer och generationer tillbaka. Mat som inte är processad till oigenkännlighet och full av suspekta tillsatsämnen. Att det sedan någon gång då och då "slinker ner" något som dina förfäder inte åt är inte hela världen om du i grund och botten har en bra kosthållning.
  2. Vi mår bra av att röra på oss. Vi är inte skapta för att sitta på en kontorsstol hela dagarna. Det behöver inte innebära att vi ska köpa gymkort och träna två timmar varje dag - tvärt om. Viktigast är att få in vardagsmotionen och ett naturligt och lustfyllt sätt att röra på oss varje dag. Vill och kan du röra på dig mer? Kanske behöver du stärka dina muskler för att må bra och slippa värk? Eller låta hjärtat få "jobba" ordentligt några gånger i veckan?
  3. Alla måsten och borden som tynger ner och skapar en känsla av otillräcklighet. VEMS måsten och borden är de? Det är viktigt att ha balans i tillvaron. Vi har alla 24 timmar på ett dygn och det är inte mycket vi kan göra åt det även om vi skulle vilja hinna med mer saker. Du måste själv försöka strukturer upp din vardag och tillvaro så att det som är viktigt för dig och som behöver göras får tillräckligt med utrymme.
    Ibland får du kanske hoppa över sådant som känns tråkigt och onödigt för att fokusera på något som ger dig energi. Andra gånger kanske du måste tacka ner till något som är roligt, bara för att du ska kunna ha kvar din energi. Det är bara du själv som kan fatta dessa beslut.
  4. Glädje, lust och tillhörighet. Vi mår bra av att finnas i ett sammanhang, oavsett om det är i familjen, bland vännerna, på jobbet eller kanske i ett forum i de sociala medierna. Att känna tillhörighet och att bli uppskattad för den man är ger livskvalitet och hälsa.
    Att få ägna sig åt sådant som är lustfullt och roligt ger också massor med god energi. När känner du dig glad och upprymd? När tappar du grepp om tid och rum för att du är så uppslukad av en aktivitet du sysslar med? Där har du troligtvis något som får dig att må bra och därmed är hälsofrämjande för dig.
Finns det något annat som är viktigt för dig?
Allt som ger pluspoäng på ditt "må-bra konto" ökar din hälsa. Se till att lämna utrymme för det i ditt liv. Då har du en mycket bra grund för ett hälsosamt liv. Det är som sagt ingen quick-fix utan snarare en skön och uppskattad livsstil.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...