fredag 14 juni 2013

KOMMUNIKATION - INIFRÅN OCH UT ELLER UTIFRÅN OCH IN

Kommunikation är som en spiral som går inåt eller utåt.

Kommunikation är ett oerhört spännande område. Så självklart och ständigt närvarande fast vi kommunicerar så olika. Till och med tystnaden kan ju som bekant vara talande...

När det handlar om bråk och osämja i privat- eller arbetslivet är det nästan alltid som kommunikationen på ett eller annat sätt har havererat.
Många gånger är det så självklart för oss att motparten förstår precis vad vi säger (eller menar), och när de inte gör det uppstår problem.

Vi kommunicerar på olika sätt, och olika personer eller situationer kräver olika former av kommunikation. Du anpassar dig mer eller mindre omedvetet för att det du ska säga ska passa in och falla i god jord. Den person som förmår att vara lyhörd och läsa av sin omgivning och därmed kan anpassa kommunikationen efter situationen är oftast den som möter mest framgång.

Har du funderat på hur du beter dig när du ska berätta något för någon/några?
Är du en sådan som berättar inifrån och ut eller utifrån och in?
Med det menar jag så här:

Inifrån och ut-kommunikation: Du berättar rakt av och utan en massa krusiduller hur läget ser ut. Om du ser att det behövs och att omgivningen kräver det, så fyller du på med mer information för att ge en tydligare bild.
Ett exempel:  - Jag blev sen. Min bil blev påkörd av bussen.


Utifrån och in-kommunikation: Du vill få lyssnaren att förstå vidden och helheten av det du ska säga och börjar därför beskriva situationen ganska brett innan du kommer fram till den verkliga kärnan.
Ett exempel: - Vilket kaos det var i trafiken. Ni kan inte tro. Det var köer i flera kilometer och stopp någonstans längre fram. Jag blev stående ett bra tag utan att komma någonstans...... (bla. bla. bla). Det slutade med att bussen bakom mig körde in i min backspegel så att den ramlade loss, så jag var tvungen att svänga in på verkstaden. Det är därför jag är sen.

Inget av dessa kommunikationssätt är mer rätt eller fel. De passar möjligtvis bättre in i en del situationer och sämre i andra.
Vilket av dessa kommunikationssätt använder du dig av till största delen?
Om du märker att du har svårt att nå någon du pratar med kan det vara så att han eller hon kommunicerar på det andra, motsatta sättet. Om du försöker anpassa dig och antingen bli mer rakt på sak eller mer beskrivande i ditt berättande så kan det hända att du når fram betydligt bättre.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...