fredag 28 juni 2013

FAT CHANCE: Beating the Odds Against Sugar, Processed Food, Obesity and Disease av Robert H. Lustig

Det här kan vara den viktigaste boken som har skrivits det här årtusendet, i varje fall när det handlar om vår hälsa. För som det är nu är vi hälsomässigt på väg åt helt fel håll.
I dag är det fler människor som äter sig till döds i världen (Metabola syndromets sjukdomar) än som dör av svält. Och det fortsätter att gå åt fel håll.
Något måste göras!

Robert H. Lustig är läkare och har med sin föreläsning Sugar: The Bitter Truth fått mycket uppmärksamhet. Videon där du kan se/lyssna på hela föreläsningen ser du nedan och den har i nuläget setts av drygt 3,6 miljoner personer. Den föreläsningen är grunden för boken FAT Chance: Beating the Odds Against SUGAR, PROCESSED FOOD, OBESITY and DISEASE.

Lusig har många års erfarenhet av att arbeta med barn med överviktsproblematik. Hans alldeles bestämda åsikt är att det som orsakar fetmaepidemin (som från USA sprider sig världen över) är socker, och då speciellt fruktsocker. Vanligt socker, sackaros, innehåller både både glukos och fruktos. Fruktsocker finns i liten mängd i frukt, men den största källan är det vanliga vita sockret. Livsmedelsindustrin tillverkar och använder fruktos som sötningsmedel i vår mat då det är betydligt billigare än vanligt socker och det är här problematiken börjar. Glukos tas upp av våra muskler medan fruktos går direkt till levern och där kan orsaka fettlever - ett tillstånd som annars förknippas med alkoholmissbruk. Vanligt socker lagras som underhudsfett medan fruktos istället lägger sig runt dina inre organ. Många med fettlever behöver inte alls vara överviktiga, men kan ligga i farozonen för diverse sjukdomar som är relaterade till detta tillstånd.

Fruktsocker tillsätts framför allt i godis (fem godisbitar innehåller samma mängd som ca 500g frukt), läsk och andra sötsaker. Men frukt då? Ska vi inte passa oss för den?
Frukt innehåller visserligen fruktsocker, men inte så mycket som vi tror, och framför allt i kombination med naturliga fibrer. Kostfibrerna gör att kroppen kan hantera fruktsockret.
Fruktjuice, färdigköpt eller "hemmapressad" är rena sockerbomben med direkt destination till levern. Faktiskt lika illa och ibland ännu sämre än läsk.
Hel frukt är därmed inga problem. Du som är överviktigt och/eller känslig mot socker kan behöva begränsa intaget dock.

Boken är mycket intressant och som blivande kostrådgivare gnuggar jag mina händer av förtjusning. Jag är övertygad om att de teorier och lösningar som Lustig presenterar kommer att kunna förändra vår hälsa i världen framöver. De han förespråkar för bättre hälsa är både enkelt och faktiskt självklart:

 1. Mindre socker.
 2. Mer fibrer.
 3. Mer motion.
 4. Så naturlig och oprocesad mat som möjligt (helst utan innehållsförteckning alls - då är det helt naturligt, annars med få ingredienser).
Är du intresserad av kost och hälsa är det här definitivt en bok du bör läsa. Den är skriven på engelska, men hyfsat lättläst och pedagogiskt upplagd.
Denna bok och Robert H. Lustigs forskning kommer jag att återkomma till mycket framöver. Jag misstänker att jag inte är ensam om det.
För dig som är intresserad av att läsa mer om fruktsocker och dess verkningar finns en intressant artikel på sajten Forskning & Framsteg: Ät frukt - men undvik fruktsocker.
En annan intressant artikel om fruktos kan du läsa på Medvetenskap: Förvirrad rapportering om glukos, fruktos och fett.

2 kommentarer:

 1. Ska du inte ange källa på citatet längst upp på din blogg? "If you think you can do a thing or think you can't do a thing, you're right." - Henry Ford

  SvaraRadera
 2. Tack för din kommentar! Jag sticker absolut inte under stol med att det är Henry Ford som sagt de kloka orden jag citerar i min header. Faktum är att jag pratar om det vid varje föreläsning eller coachingtillfälle jag har. Däremot var det lite snålt med utrymme för texten i headern, och därav att jag inte skrev hans namn.
  Jag hoppas att han inte misstycker ;-).

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...