onsdag 26 juni 2013

BOKTIPS - MATEN ÄR MIN MEDICIN: Yyurveda i ditt kök av Janesh VaidyaAyurveda har intresserat mig i många år, den uråldriga indiska hälsoläran och livsfilosofin som känns så självklar. En kunskap som vi i väst har "tappat bort", men som vi definitivt bör hitta tillbaka till för att kunna leva i balans med oss själva och vår omvärld.
Janesh Vaidya är indisk ayurvedaläkare vars föreläsningar jag aldrig missar och även tidigare böcker varit fantastiska att läsa: Ayurveda för ditt sinne och I det sista regnet.

Så glad i både själv och hjärta att han senaste bok har kommit ut - Maten är min medicin: Ayurveda i ditt kök.
Den är verkligen fantastiskt inspirerande.
Janesh berättar både om de grundläggande tankarna inom ayurvedan, skriver om de olika doshorna: vata, pitta och kapha och ger oss många bra tips på hur vi kan använda maten som vår medicin.

Boken innehåller också 80 underbara vegetariska recept, vackert fotograferade. Varje recept är anpassat efter respektive doscha.
Jag har definitivt fått en ny frukostfavorit. Så underbart god, lättlagad och suveränt "snäll" mot min mage : Chiagröt

Chiagröt - min nya frukostfavorit

Chiagröten är superslätt att laga. Du blandra 1 msk chiafrön, 1 msk riven kokos, lite saffran och 0,75 dl vatten (kallt). Låt stå och svälla 10 minuter. Blanda sedan ner 1 dl hallon och 3 - 4 torkade fikon (eller aprikoser som jag föredrar) klippta i småbitar. Gudomligt gott!

Ett annat recept jag hunnit prova är en fantastiskt god paj: Blomkålspaj med curry och kokos.

Blomkålpaj med curry och kokos

Här är pajdegen gjord på kokt svart ris, ägg, vitlök, kokosflingor och kryddor. En annorlunda och mycket smakfull kombination.

För övrigt finns det inte spår av vare sig vetemjöl eller socker i boken - vilket så klart passar mig extra bra :-).

Med andra ord är detta en bok jag varmt rekommenderar, både till dig som är nyfiken på hur du kan ta hjälp av Ayurvedan för att leva ett hälsosammare och längre liv och för dig som uppskattar god vegetarisk kost. Det här har redan blivit en stor receptboksfavorit här hemma och många fler recept ska testlagas och njutas av.

4 kommentarer:

 1. Åååå vad interessant!
  Tack för tipset!
  Marika

  SvaraRadera
 2. Bra bok! Har provat två recept i boken, men tyckte att jag kryddade lite dåligt. Så nästa gång blir det dubbelt med kryddor. Lasagnen var mumsig! Ha det gott.

  SvaraRadera
 3. Håller med en mycket bra bok har testat två recept falafel och grönsaksbiffarna så gott:)

  SvaraRadera
 4. Kul att ni både blir intresserade och har provlagat redan :-). Det finns som sagt MYCKET gott i en boken. Mums.

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...