måndag 20 maj 2013

MIDDAG MED TONÅRINGAR FÖRBÄTTRAR DERAS MENTALA HÄLSA


Tonårstiden kan för både många tonåringar och deras föräldrar vara en jobbig tid. Det är en period då barndomen är förbi och tonåringen ska börja hitta sig själv och sin egen identitet samtidigt som de har behov av att "ta avstånd" från sina föräldrar. En helt naturlig del i utvecklingen som får en del familjer går relativt smärtfritt medans andra har det turbulent.

I dag finns det många studier som tyvärr påvisar att alldeles för många tonåringar mår dåligt. Antalet deprimerade tonåringar ökar konstant. Att "må dåligt" under tonåren kan i och för sig räknas som normalt då det inte alltid är lätt att lära sig att stå på sina egna ben och känna sig trygg i sig själv. Men det är stor skillnad på att må dåligt och vara deprimerad.

Vad gör man då om man har tonåringar som verkar må dåligt?
Kanske orkar man inte med de ständigt uppblossande konflikterna och låter sonen eller dottern vara ifred.

Det bästa vi kan göra, enligt en ny studie från Queens University är att hitta sätt att umgås tillsammans. Studien visar att trots att tonåringar tenderar att försöka undvika familjeumgänge så gott det går, så är det just det som det mår som bäst av. Här framkom tydligt att tonåringarnas mentala hälsa förbättrades markant då familjerna började äta middag tillsammans på kvällen. Studien kunde påvisa att ungdomarnas känslomässiga problem minskade och de kände sig också mer tillfreds med din tillvaro.

Vad beror detta på då?
Jo, naturligtvis på att middagen blir en naturlig träffpunkt och ett tillfälle då alla i familjen blir sedda och bekräftade. Att sitta tillsammans runt matbordet och diskutera det som hänt under dagen och småprata om både stort och smått får alltså inte bara familjen att komma närmare varandra, utan speciellt tonåringarna har ett behov av denna bekräftelse.
Det är något som de själva troligtvis inte är medvetna om, så mitt tips till alla tonårsföräldrar är att inte låta deltagandet vid middagen vara ett val, utan ett trevligt "måste".
Även om ungdomarna kan vara avigt inställda från början om ni inte har vanan att äta middag tillsammans i nuläget, så kommer de med stor sannolikhet att komma fram till att det är något som de kan uppskatta allt eftersom.

Det du som förälder kan göra är att försöka göra middagen till en trevlig, lättsam och inte minst kravlös stund. Om din tonåring vill sitta tyst under hela middagen, så låt honom eller henne göra det. Han/hon är ändå närvarande. Deltagandet kan behöva ta lite tid.

Du som tonåring som tycker att dina föräldrar är ålderdomliga som propsar på att du ska vara med när ni äter mat på kvällen. Ge det en chans! Det är ett lysande tillfälle för dig att förklara hur saker och ting ligger till om det är något som dina föräldrar inte verkar förstå. Passa också på att lyssna på vad dina föräldrar sysslar med under dagarna och försök förstå hur deras situation ser ut.
Det är en vinst för er alla.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...