måndag 13 maj 2013

BEHÖVER VI SOLSKYDD?


Människan har vandrat på jorden i runt 2 miljoner år (beroende på lite hur vi räknar). Hur som helst har vi funnits på jorden väldigt länge och även om förhållandena har förändrats till viss del, så är det mesta sig ganska likt. Solen till exempel. Solen som är förutsättningen för att vi ska kunna leva på jorden har alltid funnits här och gett oss värme.
Är det då inte lite konstigt att det är först de senaste, säg 50 åren, som det har varit livsnödvändigt för oss att använda solskyddsmedel?
Hur klarade vi oss innan?
Faktum är dessutom att även om vi använder aldrig så mycket solkräm, så ökar också cancerformen malignt melanon konstant. Vissa menar att det kan vara de kemikalier vi smörjer oss med som i sin tur orsakar hudcancer. Många av de kemikalier som finns i solkrämerna är kända för att orsaka hormonstörningar.

Visst finns det faktorer som kan ha förändrat förutsättningarna för oss -  ozonlagret till exempel. Men frågan är om det är den enda förklaringen?
Något annat som har förändrats genom åren är vår kost. Faktum är att kosten kan ge oss ett riktigt bra, kanske till och med fullgott skolskydd.

Genom att ha ett bra intag av D-vitamin året runt (finns i fet fisk, svamp och berikade mjölkprodukter - svårt att få i sig tillräckligt genom kosten, så kosttillskott rekommenderas)  och genom att successivt vänja huden vid solens strålar så bygger du upp ett naturligt skydd. Även betakaroten som finns i morötter, grönkål och andra gröna och gula grönsaker hjälper till att skydda huden mot den skadliga strålningen. Skyddar gör även Lykopen som finns i röda frukter och grönsaker (tomater exempelvis).
Mycket troligt är att vi fick i oss mycket mer av dessa ämnen tidigare i kosten.

Naturligt solskydd får du också av att smörja kokosolja på huden. Kokosolja ger en naturlig solskyddsfaktor 15. Dessutom blir huden mjuk och skön och hudproblem försvinner ofta tack vare att kokosoljan både är antibakteriell, antiinflammatorisk, svamp- och parasitdödande.

De alternativen som finns för oss som inte vill smörja in oss själva eller våra barn med tvivelaktiga solkrämer är att antingen leta efter ekologisk solskyddskrämer eller:

 1. Ät mat som innehåller D-vitamin och säkra upp med extra kosttillskott under hela 
  året.
 2. Ät mycket frukt och grönt - gröna bladgrönsaker, röda och gula frukter och grönsaker. Ta eventuellt tillskott av betakaroten och lykopen.
 3. Börja sola försiktigt kortare stunder åt gången för att låta huden bygga upp ett naturligt solskydd.
 4. Smörj in dig med kokosolja.
 5. Försök att undvika vara i solen för länge för att se till att du inte bränner dig.
 6. Behöver du extra förstärkning, smörj dig med ekologiska och naturliga solskyddsprodukter.
Källa: Zarahssida.se

// Ulrika


4 kommentarer:

 1. Jag har funderat en del på det här med solskyddskräm eftersom jag har så svårt att hitta någon bra. Vanlig hudkräm är också svårt så har sedan några månader tillbaka använt mig av babyolja istället vilket funkar väldigt bra.
  Undrar lite om det går att använda vilken kokosolja som helst som solskyddskräm eller det ska vara någon speciell?

  SvaraRadera
 2. Hej Lina! Det vi smörjer på huden är lika viktigt som det vi stoppar i munnen, så visst är det viktigt att tänka på. När det gäller kokosoljan kan du nog välja vilken som helst. Se bara till att det inte är någon som modifierats och där det har tillsatts en massa andra konstgjorda ämnen. Naturlig kokosolja blir aldrig fel. Du kan ta samma som du använder till matlagningen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för ditt svar. Beställde faktiskt två flaskor från Koko-Nat samma kväll och idag låg de i brevlådan. Ska bli spännande att testa.

   Radera
 3. Aw, this was a really nice post. Taking the time and actual effort to make a very good article… but what can I say… I procrastinate a lot and never seem to get anything done.

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...