onsdag 13 februari 2013

FOTEN I DÖRREN

Foten i dörren är ett gammalt "säljbegrepp". Har man fått in en fot (gäller dörrförsäljare från början) så är det lättare att köpet blir av.
Inom psykologin och beteendevetenskapen talar man också om begreppet "Foot in the door". Det innebär enkelt förklarat att du har lättare att få det du vill och önskar om du ber om något litet till att börja med.

Om du behöver hjälp med något, exempelvis att grannen ska hjälpa dig med att skotta fram din bil som är helt insnöad, så kan han eller hon lätt säga ifrån om det ser ut att vara för mycket jobb. Då kanske grannen skyller på att han/hon är sen till jobbet och inte har tid att hjälpa dig.
Ska du använda dig av Foten i dörren-knepet så ber du istället inledningsvis om något mindre. Till exempel om grannen bara kan vara så snäll att hjälp dig med att borsta av snön på bilens tak. Även om hon eller han känner sig lite stressad finns kanske viljan att hjälpa dig och om det inte verkar så besvärligt är det lättare att ställa upp.

När grannen sedan har hjälpt dig att borsta bort snön på biltaket finns det stor sannolikhet att han eller hon per automatik ger sig på resten av bilen och kanske även börjar hjälpa dig med skottningen. Om han eller hon inte själv tar initiativet blir det svårare att stå emot om du frågar lite försiktigt om du kanske skulle kunna få hjälp med att borsta av framrutan också. Har man redan börjat hjälpa kan man lika gärna fortsätta.

Summerat ser det ut så här.
Du behöver be om hjälp och det handlar om något som är ganska omfattande. Gör då så här:

 1. Börja med att be om en lite mindre tjänst.
 2. När den tjänsten är uppfylld ber du om ytterligare lite mer hjälp osv. tills du har fått den hjälp du behöver.
Att detta fungerar beror på att människan generellt vill hjälpa, men då det kan verka för stort och omfattande från början finns risken att man tackar nej. Ber du om lite hjälp är det lättare att någon ställer upp. Ber du sedan om ytterligare lite mer hjälp är chansen stor att du får även den.

6 kommentarer:

 1. Svar
  1. Ja, och vi är ganska lika på det här området ;-).

   Radera
 2. Detta var ett märkligt inlägg, gillar annars det mesta du skriver men det här kändes beräknande och lite falskt......

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tekniken bygger på omfattande socialpsykologisk forskning och vill visa hur vi människor tenderar att fungera.
   Självklart är det inget man ska använda sig av om man inte känner sig bekväm med det. Det kan ju också ge en förståelse för hur andra människor agerar och du kan få en insikt i hur säljare eller andra göra för att medvetet eller inte "manipulerar dig".

   Radera
 3. Jag håller med om att det där tipset var lite för beräknande. Det känns ju riktigt elakt att lura till sig hjälp på det viset, särskilt om man tänkt ut det innan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var inte menat som ett tips till att lura andra människor, utan snarare som en beskrivning av hur vi egentligen fungerar. Kanske formulerade jag mig inte så bra som jag borde ha gjort. Tekniken bygger på mångårig socialpsykologisk forskning om hur vi fungerar och både du och jag har säkerligen både använt "metoden" själva (kanske utan att vara medvetna om det) och även blivit utsatta från annat håll.

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...