fredag 15 februari 2013

DINA BEGRÄNSNINGARVi har alla saker som på olika sätt begränsar oss i tillvaron. Det kan vara sådant som är tillfälligt som ett brutet ben som inte tillåter oss att jogga eller något mer bestående som en synskada som hindrar oss i vårt vardagliga liv. Det kan handla om att du inte har åldern inne för att se den senaste vampyrfilmen eller att du väger för mycket för att åka karusellen på tivolit.

Men det kan också vara mer "osynliga" saker som begränsar dig på ett sätt som du kanske egentligen inte är riktigt medveten om. Det kan vara personer i din närhet som på olika sätt låter dig förstå att vissa saker kommer du inte klara av. Det kan också vara du själv som inte tror att du kommer att fixa vissa saker. Inte sällan är det en kombination av dem båda.

Många gånger är vi inte så medvetna om vad det är för begränsningar vi har. Mycket för att vi kanske väljer att inte tänka på dem. Det blir som "osynliga bojor" som håller oss tillbaka och inte låter oss utvecklas till fullo och uppnå sådant som skulle påverka våra liv positivt.


Inte helt ovanligt är det att vi växer upp med andra personers bilder av hur vi ska vara och vilken typ av personlighet vi har/bör ha. Flickor ska vara på ett visst sätt och pojkar på ett annat exempelvis. Kanske är det inte alls så att du passar in i den "mall" som andra vuxna har passat in dig i under din uppväxt? Kanske har du alltid fått höra att du är så blyg och försiktig att du tillslut tror att det verkligen är så. Personer runt omkring dig har skapat en självbild åt dig som du tillslut tror är sann - det har ju alltid varit så.
Det här blir också en typ av begränsning som kommer att hindra dig i livet  • Vet du vad du har för begränsningar i livet?
  • Vet du  i sådana fall vem (du själv eller någon annan) som har satt upp dessa begränsningar?


Om du inte är riktigt klar med vilka begränsningar du har - för begränsningar har vi alla, kan du ta reda på hur de ser ut genom att fortsätta att fylla i detta uttryck:

- Om jag inte... så hade jag....

Kanske fyller du i något i stil med: - Om jag inte hade haft så mycket att göra på jobbet, så hade jag tagit hand om min hälsa och motionerat mer.
Här är det du själv som begränsar din möjlighet till hälsa. Du har prioriterat ditt jobb före att ta hand om dig själv. Kanske kan du inte förändra situationen på en gång och alldeles radikalt, men om du bestämmer dig för att din hälsa är väldigt viktig för dig, kommer du att hitta vägar som fungerar efter dina förutsättningar.

Kanske fyller du i så här: -  Om jag inte var så blyg av mig, så hade jag säkert träffat en partner vid det här laget.
Här kan det vara så att du styrs av andras syn på hur du har varit eller är. Är du verkligen blyg? Vill du fortsätta att vara blyg och tillbakadragen eller kan du tänka dig på att jobba på din blyghet och bli starkare och säkrare på dig själv? Du kan själv välja att utvecklas och förändras.

Ta och fundera över dina begränsningar för att få en bild av om det finns saker som du faktiskt avstår eller blir utan helt enkelt för att du inte tror att du kan fixa det... helt i onödan.
Se istället vilka obegränsade möjligheter du har att göra fantastiska saker som du vill och tycker om i livet.


2 kommentarer:

  1. Ja, precis så är det. Och alla har dem, begränsningarna, i större eller mindre utsträckning.

    SvaraRadera
  2. Ja, alla har vi dem. Det gäller bara att få upp ögonen för dem - först då kan vi välja om vi vill göra något åt dem.

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...