måndag 11 februari 2013

D-VITAMIN - FYLL PÅ FÖRRÅDEN!

Visst ser den härlig ut, vårsolen!
Snart kommer solen att vara närmare och den kommer att värma oss med sina strålar. Den kommer också att kunna hjälpa oss att fylla på med D-vitamin i våra kroppar.
Någonstans framåt mars/april ligger solen så pass nära att vi klarar av att utvinna D-vitamin från strålarna. Under vinterhalvåret ligger solen för långt borta för att kunna påverka  oss.


Lite fakta om den för oss så viktiga vitaminen:
D-vitamin finns i två former, dels i vegetabilisk föda och kallas då D2, dels i animalisk föda och kallas då D3. Vi får i oss en del av vårt behov genom maten vi äter, men kroppen har också förmåga att tillverka D-vitamin själv. Det som behövs för att kroppen ska kunna tillverka vitaminet är att huden träffas av ultraviolett ljus från solens strålar. Ungefär 80 % av vårt behov sker genom kroppens egen tillverkning, de resterande genom födan vi äter.

Vitamin D är en så kallad fettlöslig vitamin. Fettlösliga vitaminer måste lösas upp i fett för att kunna tas upp i matsmältningen och de kan lagras i kroppen för att användas längre fram.
D-vitaminet arbetar tillsammans med Kalcium för att bygga upp skelettet och tänderna. Om vi har brist på D-vitamin försvåras upptaget av kalcium.
Mycket forskning på senare år har också påvisat D-vitaminets betydelse för att förstärka immunförsvaret samt för att kunna motverka flera olika cancerformer.

Så här års har de allra flesta av oss förbrukat våra från sommarhalvåret lagrade förråd av D-vitamin. Kanske inte lätt att veta att det är slut, men vi kan misstänka att så är fallet om vi känner oss trötta och lätt drar på oss olika infektioner. Vet vi dessutom med oss att vi inte har utsatt oss för mycket sol under sommarhalvåret, kan de flesta på våra nordliga breddgrader räkna med att det råder brist nu.

Det är med andra ord inte fel att fylla på förråden för att du både ska bli både piggare och kryare. Den vanliga vårdeppigheten har exempelvis för många att göra med brist på D-vitamin.
Det du kan göra nu för att fylla på förråden är:

  • Åka på solsemester och se till att du får sol på kroppen till viss utsträckning utan att vara insmord med solkräm som blockerar UVA-strålarna.
  • Se till att äta MYCKET mat som är rik på D-vitamin. Se förslag nedan.
  • Köpa D-vitamin som kosttillskott. Det finns både som D2 och Ds. På bilden nedan ser du en nyframtagen D-vitamin helt baserad på vegetabilier från Helhetshälsa. Helhetshälsa är ett svensk företag vars mission är att tillverka de renaste kosttillskotten på marknaden. Jag har själv testat denna under vintern, och är mycket nöjd. Vanligast är tillskott där man utvinner D-vitamin ur fårull. Detta passar inte de som är veganer/vegetarianer.
Om du vill ta hjälp av kosten med att öka på dina förråd så ska du äta mer av:
  • Fet fisk
  • Kantareller -  den enda vegetabiliska källan
  • Mejeriprodukter (berikade med D-vitamin - gäller även laktosfria produkter)
  • Ägg(gulan)
Men det är som svårt, för att inte säga omöjligt att täcka hela behovet av D-vitamin med hjälp av kosten, utan ett tillskott kan för många vara det som behövs för att förråden ska kunna laddas igen.

Mycket läsvärt och bra fakta om D-vitamin och dess betydelse hittar du på Zarah Öbergs sida D-vitamin


Helt vegetabilsikt D-vitamin från helhetshälsaInga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...