onsdag 12 december 2012

SNUVA FÖRKYLNINGENFörkylningarna duggar tätt så här års och att drabbas av en eller ett par förkylningar om året är normalt och anses till och med kunna vara stärkande för immunförsvaret. Det finns inget egentligt botemedel mot förkylningsvirus, men det finns sätt som både kan lindra och förkorta.
Om du ser till att ta hand om dig på bästa sätt under förkylningen minskar du dessutom risken för följdsjukdomar som luftrörskatarr och lunginflammation.

Genom att ta hand om dig på bästa sätt - äta bra, röra på dig och sova ordentligt, stärker du ditt immunförsvar och kroppen blir inte lika mottaglig för förkylningsvirus och andra baciller. Det är alltid en bra grund. Att äta ordentligt med frukt och grönt, se till att du får i dig bra med C- och D-vitamin så här års och att ge kropp och själ tid till vila och avkoppling är en bra sjukförsäkring. Men du kan aldrig gardera dig helt. Även den med bra immunförsvar blir drabbad då och då.

Här är några tips på vad du kan göra för att lindra dina förkylningsbesvär när du väl har blivit smittad:

 1. Drick ordentligt. Vanligt hederligt vatten är bäst, det löser upp eventuellt slem i lungor och luftvägar. 
 2. Kanske är du frusen och vill ha något varmt och då kan du dricka te. Te innehåller ämnet Teofyllin som bra för luftvägarna.Tillsätt gärna lite honung som kan lugna en irriterad hals och som innehåller infektionsbekämpande antioxidanter. Låt dock teet svalna något då honungen förlorar mycket av sin goda verkan i för varm temperatur. Honung kan också stimulera salivproduktionen vilket gör att slemmet blir mer lättflytande.
 3. Naturläkemedel mot förkylning kan hjälpa. KanJang och Esberitox är medel som brukar kunna både lindra och förkorta sjukdomsförloppet. Zink anses också vara bra (välj helst flytande som kroppen lättare tar upp) då det hjälper de vita blodkropparna att ta hand om viruset.
 4. Min personliga favorit i alla lägen är INGEFÄRA som jag köper färsk och brygger te på. Jag skär några "slantar" av den skalade ingefäran och låter dem koka med några minuter i vatten innan jag dricker så varmt det bara går.
 5. Varm kycklingsoppa ser vi alltid att det serveras sjuklingar i amerikanske filmer, och det ligger mycket i det. Kyckling innehåller ämnet Cystoin som frigörs under tillagning. Effekten av det kan liknas vid den som fås av läkemedel för hosta och andningsbesvär.
 6. Att sitta över ett ett kärl med varmt ångade vatten med en handduk ger lindring för luftvägarna. Ett knep jag fick prova på många gånger som astmatiskt barn. Det rensar både luftrör och näsa. I vattnet kan du tillsätta några doftar av eukalyptus som hjälper till att rensa.
 7. Stanna hemma och vila om du känner dig trött och allmänpåverkad. En eller ett par dagars vila kan påskynda tillfrisknandet.

2 kommentarer:

 1. Härliga tips till den som blivit förkyld. Jag tror dock mer på att stärka immunförsvaret med en bra kost och vitaminer, än att bli stärkt av förkylningar.
  Själv tar jag mig en "shot" FLP Aloevera varje morgon och har inte varit förkyld på många år. Så det vill jag tipsa om. Finns i tre smaker:
  Aloe Naturell
  http://halsofokus-aloevera.com/produkter/halsa/aloe-vera-gel
  Aloe Berry Nectar
  http://halsofokus-aloevera.com/produkter/halsa/aloe-berry-nectar
  Aloe Bits'n Peaches
  http://halsofokus-aloevera.com/produkter/halsa/aloe-bits-n-peaches

  SvaraRadera
 2. Självklart är det bra att äta och leva så stärkande för hälsan som möjligt. Då blir man inte lika ofta förkyld och om man väl blir förkyld kanske inte lika långdraget. Som jag skrev är det bra att förebygga så mycket som det går, men det är aldrig någon garanti för att vi alltid ska hålla oss friska.

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...