fredag 14 december 2012

JULSTRESSAD?!? VARFÖR INTE PROVA LITE MEDVETEN JULNÄRVARO?
Genom att ge dig stunder av vila och avkoppling i perioder som är stressiga kan du hjälpa både kropp och själ att bättre hantera den anspänning som blir av stressen. Ett mycket bra och effektivt sätt är att träna på medveten närvaro – att finnas i stunden här och nu utan fokus på en massa annat.
Det här är en övning som du med fördel kan göra flera gånger varje dag när du dricker en kopp kaffe, te eller kanske julglögg. Om möjligt ser du till att få en stund själv i lugn och ro, kanske uppkrupen i favoritfåtöljen med en skön filt. Se till att det är så tyst och stilla omkring dig som du kan få det. Det går också att göra detta med bra effekt mitt i lunchrummet på jobbet eller någon annanstans där det är lite stimmigt, men då blir mysfaktorn inte lika hög – den goda effekten kan dock bli densamma.

Häll upp din varma dryck i en kopp/mugg som du tycker om att dricka ur. Helst ska det vara din alldeles egna och utvalda mugg som du inte delar med andra. Sätt dig så bekvämt du kan och ostört om det är möjligt. Fokusera sedan på nedanstående:
  • Känn koppens tyngd i din hand
  • Kupa händerna runt koppen och känn värmen från drycken sprida sig till dina händer.
  • Lyft koppen till munnen och känn muggens kant mot dina läppar.
  • Ta en klunk och notera smaken och värmen när drycken möter tungan.
  • Svälj långsamt.
  • Känn hur drycken sakta rinner nedför matstrupen.
  • Föreställ dig att värmen från vätskan långsamt sprider sig i din kropp och ger dig välbefinnande.
  • Upprepa sakta och njutningsfullt denna procedur under hela tiden tills drycken är slut eller tills du känner dig nöjd.
  • Om andra tankar kommer till dig under tiden motar du bara vänligt men bestämt bort dem och låt fokuset återvända till ditt drickande.
Meningen är att du under den här stunden TOTALT ska fokusera på den varma drycken du dricker. I början kommer du säkert att störas av andra tankar, men ju mer du tränar, desto bättre kommer du sedan att kunna fokusera. Genom att så totalt ha fokus på bara EN sak (ditt drickande) så fungerar det som avslappning/meditation för dig. En stunds kaffe/tedrickande kan på detta sätt ge dig både avkoppling och energi på en och samma gång.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...