söndag 25 november 2012

HÄLSOSMARTA - "METODEN" FÖR HÄLSA OCH VÄLMÅENDE

Här bjuder jag på ett inlägg från min och Josefi Dahlbergs gemensamma blogg och projekt "Från Sockerbotten till Hälsotoppen":

I senaste numret av Amelia (24/2012) finns ett reportage om som heter "Dieterna som vill göra dig friskare". Artikeln tar upp att allt fler dieter i dag inte har fokus på viktminskning, utan snarare hälsa och fysiskt välmående. Det är toppenbra och jätteviktigt!

De dieterna som diskuteras i Amelia är:
LCHF
Stenålderskost
Levande föda - Raw food
Isodieten
PMS-dieten (visste inte ens att det fanns en sådan!)
Blodgruppsdieten.
Dietisten  Anna Ottosson skriver kommentarer om varje diet och dess för- samt eventuella nackdelar.


Efter genomgången följer tre personliga berättelser av kvinnor vars liv och hälsa dramatisk har förändrats då de lade om sin kost. Här väcks mitt intresse ordentligt.
Vi får läsa om Anna Lindström som blev av med sin höginflammatoriska reaktiva artrit (svår ledgångsreumatism) genom att börja äta Levande föda. Cilla Domstad som började äta Stenålderskosten och blev av med sin MS samt Anna-Karin Aronsson som fick hjälp av LCHF-kosten att bli av med sin depression.
WOW! Det är fantastiskt och betydligt fler skulle kunna bli friska, bli piggare och må bättre om de ändrade sina matvanor. Det är min absoluta övertygelse.

Något som är väldigt tydligt för mig när jag tittar närmare på de förändringar dessa kvinnor upplever och vilken typ av kost de har börjat äta, så finns det några gemensamma nämnare:

  1. Alla kvinnorna har UTESLUTIT SOCKER ur sin kost!
  2. Alla kvinnorna har UTESLUTIT VETEMJÖL ur sin kost!
  3. Två av tre har UTESLUTIT MJÖLKPRODUKTER!
Jag är övertygad om att det inte är en slump!
Josefi och jag arbetar nu fram en "metod" som vi kallar HÄLSOSMARTA. Egentligen är det inte en metod, utan snarare ett förhållningssätt. HÄLSOSMARTA innebär att du framför allt kraftigt ska minska ner på eller helt utesluta de tre "vita gifterna" socker, vetemjöl och mjölkprodukter. Det är en helhetsmetod som också innebära är din fysiska och psykiska hälsa ska tas hand om. Det är inte en metod som slaviska måste följas in i minsta detalj och där alla ska göra lika. Det är snarare en metod som uppmanar var och en att känna efter vad man själv behöver och mår bra av. Vi VET nämligen att vi alla har kunskapen att känna efter vad vi mår bra av och behöver, både när det gäller kosten, motionen och hur vi tar hand om vårt psyke. 
Vi har bara tappat bort kunskapen om detta någonstans på vägen i vårt moderna samhälle.

Så tillbaka till våra rötter - där vi själva kan fatta kloka beslut.!

Vi kommer att skriva mycket om HÄLSOSMARTA här på bloggen framöver och även på vår Facebooksida. Vi arbetar fram både en distanskurs och en föreläsning kopplade till "metoden". 
HÄLSOSMARTA innebär INTE att du aldrig mer kommer att få äta ett wienerbröd.
HÄLSOSMARTA innebär INTE att du aldrig mer kommer få njuta av en chokladbit.
HÄLSOSMARTA innebär INTE att du aldrig mer kommer att få äta en ostbit.
HÄLSOSMARTA innebär INTE att du måste träna intensivt varenda dag.
HÄLSOSMARTA innebär INTE att du alltid måste tänka positiva tankar och vara på topp mentalt.

HÄLSOSMARTA innebär att du kommer att VÄLJA och VILJA äta bra mat!
HÄLSOSMARTA innebär att du kommer att hitta vägar till rörelse och motion som känns bra för dig, gör dig stark, smidig och hälsosam.
HÄLSOSMARTA innebär att du kommer att ha en sund relation till dig själv och din fysiska och psykiska hälsa...
helt enkelt för att det blir självklart för dig!

Häng med oss, så hjälper vi dig på vägen.
2 kommentarer:

  1. Toppenbra Ulrika och Josefi! Jag håller fullkomligt med er om att var och en måste hitta sin väg till hälsa och det finns oändligt många bra val! När vi la om kosten gick jag väldigt mycket in för LCHF förutom att vi skippade komjölksprodukter. Sedan kom vi på att vi ville äta frukt och rotsaker, inte äta så mycket fett men inte heller snåla på rätt sorts fett och försöka äta säsongsbetonat och miljövänligt också. Raw food kanske passar en del, men på vintern när det är kallt vill min kropp ha varm mat. Vi har inte heller fokus på vikten utan på välmåendet och att äta bra mat, sova tillräckligt och röra på sig är att visa sig själv respekt, inse att vi är värda att behandlas på bästa sätt. Lycka till med kursen, jag hoppas många väljer rätt tåg och följer med på resan :)

    SvaraRadera
  2. Tack Mona för din feedback! Ja visst hoppas vi att MÅNGA får inspiration av vårt "tåg" och hittar sitt hälsospår.

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...