fredag 23 november 2012

HA EN RIKTIG ¤%&#%#&SKITDAG!!!

Jag är en stor fan av positiv psykologi och vet själv att vi med tankens kraft kan påverka hur vi mår och vad vi kan uträtta i väldigt stor utsträckning.
Men, jag tror också att det är viktigt att tillåta sig att må "skit" mellan varven. Jag är övertygad om att det fyller en funktion och tror absolut inte att vi mår bra av att leva i någon sorts konstlad positivt värld. Livet består av både med och motgångar och det är viktigt att låta alla känslor få spelutrymme.

I bland brukar jag råda dem jag coachar att ta några "skitdagar" - gärna över en helg. Att medvetet tillåta sig att få deppa ihop, tänka på det som känns orättvist och jobbigt och liksom "älta sig igenom" det.
Själv kan jag tycka att det är riktigt skönt att få bryta ihop och komma igen. För det är precis så det blir. Efter att ha fått "grotta runt" bland eländiga tankar väcks sedan en tanke som säger att :
- Näh, nu får det vara nog! Så här vill jag inte ha det och att bara älta om eländet gör ingen nytta.
När den insikten kommer är det så skönt att släppa på det negativa och istället, i kraften som växter fram få fokusera på det som är bra och stärkande istället.

Det är lite "fult" att må dåligt och/eller vara deprimerad. Det är inte något vi direkt pratar om utan kanske hellre slätar över med något ursäktande mumlande. Ur samhällelig/medicinsk aspekt är det något som helst ska medicineras bort så snart som möjligt.
Dåligt ska ju ingen behöva må.

Jag tror tvärtom att dåligt BEHÖVER vi må... också.
Det är inte farligt att må dåligt. Det är naturligt.
Speciellt när det finns en anledning till att vi känner oss ledsna eller nedstämda. Något kan ha hänt i tillvaron som vi inte tycker känns bra för oss.
Vi har förmågan till att känna en rad olika känslor och de finns där av en anledning. Ingen av känslorna är "sämre" än någon annan, utan de fyller alla en viktig funktion.

Att enbart tänka positiva tankar och inte våga tänka på det som känns jobbigt är att fly verkligheten. Det kan fungera ett bra tag, men förr eller senare kommer verkligheten ikapp och du tvingas ta tag det som känns jobbigt. Bättre då att lyssna på dina egna känslor och våga vara arg, ledsen eller vad det nu är för negativa känslor just för tillfället.

Sedan är det naturligtvis en stor skillnad på att tillfälligt må dåligt och känna sig deppig jämfört med att hamna i en lång och djup depression. Om så är fallet behöver du söka hjälp av din läkare. Då kan du behöva hjälp med att ta dig ur dina negativa tankar för att hitta tillbaka till vardagslivet igen.


  • Hur gör du når du känner dig arg, ledsen eller deppig? Tillåter du dig att vara det?


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...