måndag 8 oktober 2012

VISA DIG SJÄLV ATT DU ÄR VÄRDEFULL

Handen på hjärtat, i hur stor utsträckning visar du dig själv omtanke och uppskattning i både ord och handling?
Är det så att du medvetet försöker både göra och tänka saker som stärker dig och får dig att må bra i tillvaron? Kanske inte alltid, men i varje fall för det mesta?

Min gissning är att de flesta svarar "nej" eller "inte tillräckligt ofta" på mina frågor.
Det är lätt att vi av slentrian halkar in i gnäll och "offerrolls-tänk". I bland kanske det till och med är så att vi faktiskt inte tycker att vi är värda något bättre än det vi ger oss och det vi får.
Men faktum är att det inte behöver vara så svårt att faktisk uppskatta sig själv lite mer. Mer om det kommer längre ner.

Jag läser just nu Tomas Gunnarssons oerhört inspirerande och tänkvärda bok "Att överlista Jante". Tomas menar att Jante är en "lag" som har rötterna långt ner i myllan i Sverige och att vi många idag är slavar under den ganska föråldrade Jantelagen - utan att vi kanske ens är medvetna om det. Det kan handla om att du slentrianmässigt använder dig av ett självförminskande språk. Några exempel:
- Tack snälla, men inte behöver du göra dig besvär för min skull.
- Den här gamla trasan, den är då inte mycket att skryta över.
- Det är ingen idé att ens försöka, jag är inte alls bra på det här. Det är bättre att någon annan gör det.
Exemplen kan vara många och varierande...
Hur ursäktar DU dig själv i tal?

Och hur ligger det till med det du gör i vardagen?
Tänker du kanske att du kan slita på dina gamla kläder som egentligen har förlorat både passform och färg helt enkelt därför att de fortfarande faktiskt går att använda?
Handlar du mat som är billig just därför att den är billig och inte för att det är det du egentligen vill ha?
Nu är det ABSOLUT INTE så, och detta vill jag understryka, att du måste lägga ner massa pengar på att hela tiden ha det senaste i modeväg och köpa den mest exklusiva maten för att visa dig själv uppskattning och göra "rätt". Det handlar inte alla som det. Det handlar istället om att du ska ta reda på vad du verkligen tycker om och mår bra av och använda dig av det.
Ta din garderob till exempel. Troligtvis hänger det i din garderob ett större eller mindre antal plagg som du egentligen inte tycker om (kanske har du aldrig gjort det). Ändå hänger de kvar och du känner dig kanske tvungen att använda dem då och då - eftersom det egentligen inte är något större fel på dem (annat än att du inte tycker om dem).
Hur mår du når du bär dessa kläder? Inte så bra, eller hur?!
Om du istället fokuserar på de kläder som du verkligen tycker om och använder dem istället, så visar du dig själv omtanke. När du sedan köper nya kläder, så var kräsen. Välj bara sådant som du verkligen tror att du kommer tycka om framöver. Det behöver absolut inte innebära att du bara ska köpa exklusiva märkeskläder -  det är inte säkert att det är just dessa som du tycker om. Det kan lika gärna vara plagg köpa på second hand eller på någon större kedja. Det viktiga är att du verkligen uppskattar dem själv.

Kortfattat kan jag säga så här:

Satsa hellre på KVALITET (alltså det du tycker om) än på kvantitet.
Var KRÄSEN- ta reda på vad du verkligen uppskattar.

Att visa dig själv att du tycker att du är värdefull kan du göra på väldigt många olika sätt - beroende på vem du är, vad du uppskattar och vilka dina möjligheter är. Här är några förslag, bara för att visa på att det inte alls behöver vara svårt, dyrt eller märkvärdigt:

  • Äta frukost med tända ljus.
  • Bejaka dig dig själv genom att säga/tänka något positivt så fort det finns anledning.
  • Ha en fräsch blomma på ditt skrivbord.
  • Älta det som är positivt istället för negativt.
  • En halsduk i "DIN" färg gör dig glad.
  • Köp så bra och hälsosam mat du bara kan. Om du undviker att köpa massa skräpmat kommer du att få pengar över till att satsa mer på bra, nyttig och god mat.
  • Sötsugen? Satsa hellre på något litet av god kvalitet och njuuuuut i fulla drag - mycket mer värdefullt än att hetsäta en påse smågodis som ger dig både illamående och dåligt samvete.
Nu är det din tur att fundera på hur du kan visa dig själv uppskattning och att du är värdefull - i tanke, tal och handling.
  1. Vad behöver du TÄNKA för att stärka dig?
  2. På vilket sätt behöver du PRATA för att visa dig och andra att du är värdefull?
  3. Vilka handlingar i vardagen kan du göra för att visa dig själv omsorg och uppskattning?
Blir du inspirerad till att ta ännu mer hand om dig och på bästa möjliga sätt? Jag kallar det för att vara EGOlogisk, och jag en e-bok/ekurs som går att beställa som heter "21 dagar till ett EGOlogiskt liv". Du kan läsa mer om upplägg och innehåll HÄR.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...