onsdag 15 augusti 2012

RUTINER - GAMLA OCH NYA

Sommar och semester i alla ära. Det är skönt att kunna göra lite som det passar utan att ha en massa tider att passa eller rutiner att följa. Det är liksom det som är lite meningen med ledighet, tänker jag.
Men, det får också konsekvenser märker man snart om rutinerna förbises. Det som till en början kan kännas oerhört skönt och avslappnande kan mot slutet av ledigheten upplevas som jobbigt och ostrukturerat. Det är då man inser att de där ruinerna som hör vardagen till, de är inte så tokiga. De fyller en funktion och gör faktiskt vardagen enklare för oss.

Rutiner är bra för oss därför att de gör att vi inte måste tänka och planera hela tiden. När du står inför en ny situation måste du hela tiden analysera, försöka förstå och fatta en massa beslut över vad du bör göra för att bäst hantera det hela. Om du har varit med om samma situation tidigare och har hittat en rutin som är passade, behöver du inte lägga mer så mycket tankearbete, utan kan förlita dig på dina rutiner.

Jag själv tycker om att vara flexibel och har oftast inte några större problem om saker och ting inte riktigt blir som jag hade förväntat mig. Men jag har också upptäckt att min flexibilitet känns så mycket bättre och enklare om jag har fungerande rutiner i grunden. När det finns rutiner att hålla sig till och som fungerar för det mesta är det inte alls svårt att överge dem för att göra något annat som just då är viktigare och kräver åtgärder. Det är lätt att bortse från fungerande rutiner just därför att jag vet att de finns där och att det kommer att gå lätt att återgå till dem när det är dags för det.

För mycket rutiner kan bli tråkigt om det inte lämnas utrymme för spontanitet och nya infall.
För en del blir rutiner en livlina att hålla sig till som de inte vågar släppa. Rutinerna betyder allt.  Då blir rutinera i sig ett tvång och kommer att hindra personen i fråga att kunna vara spontan och saker som händer utöver de invanda rutinerna kommer att upplevas som ett hot.
Här kommer det svenska ordet LAGOM väl till pass. Det är bra att ha lagom mycket rutiner, och det ska vara rutiner som underlättar din vardag.

Vad har du för rutiner idag?
Finns det något som du gör varje dag?

Har du några speciella rutiner på jobbet?

Det kan vara nyttigt att se över sina rutiner med jämna mellanrum och ifrågasätta vilka som verkligen är bra för och gagnar dig. Rutiner har nämligen en förmåga att bli inaktuella vartefter dina behov och dina förutsättningar förändras. För att se över hur dina rutiner ser ut och fungerar, sätt dig ner och skriv ner dina tankar och svar på följande frågor:

  1. Skriv ner alla rutiner som du kan komma på att du har. Dela gärna upp dem så att du skriver de som gäller hemma, på jobbet, andra ställen, till vardags och på helgerna.
  2. Titta sedan på dina listor. Fundera nu på vilka vanor du har som är riktigt bra för dig och som hjälper dig att hålla kolla på tillvaron. Skriv en 1: framför alla dem som du definitivt vill hålla fast vid.
  3. Se därefter om det finns några rutiner som du tycker är bra, men som inte känns lika viktiga. Allt står inte och faller med att du följer dem. De är fortfarande bra att ha ibland, men de är inte ett måste. Skriv en 2:a framför dem.
  4. Slutligen ser du om det finns några rutiner eller vanor som du har som inte tillför dig någonting. De kanske till och med egentligen ställer till problem för dig - så kallade dåliga vanor. Skriv en 3:a framför dem.
Så där. Nu kan du se vilka rutiner du har som du bör hålla kvar vid och vilka du bör göra dig av med. Några har du också som kan vara bra att ta till vid behov.
Frågan är nu om du kanske skulle behöva nya rutiner? 
Finns det något område som du skulle må bra av att styra upp lite?
  1. Skriv ner det eller de områden där du känner att du vill utvecklas och där du skulle må bra av att få lite struktur och rutiner.
  2. Fundera nu på vilken/vilka rutiner som du skulle behöva för att du ska kunna uppnå det du vill. Skriv ner alla förslag du kan komma på på ett papper utan att bedöma dem i förväg. När du inte kan komma på fler förslag ser du över dem du har och plockar ut ett eller ett par stycken som du tycker känns lämpliga att börja med. Spar listan med förslag och lägg till fler nya rutiner/goda vanor allt eftersom du känner att du har behov eller om du eventuellt behöver byta ut någon rutin som inte visar sig fungera.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...