torsdag 16 augusti 2012

I SÄNG FÖRE 22 - mer sömn ger mindre vikt

När vi sover minskar kroppens inlagring av glukos. Glukos påverkar blodsockerkurvan och insulinet och mycket glukos gör oss överviktiga. Med andra ord riskerar de som sover för lite att bli överviktiga.

Det är inte ovanligt att en person som länge jobbat på att gå ner i vikt, och som säger sig ha prova allt när det gäller viktminskning, dieter och motion äntligen kan få vågen att ticka nedåt när hon eller han börjar gå och lägga sig i tid (= senast 22) och sover tillräckligt länge.

Ofta kan vi känna oss sötsugna på kvällen och kanske går och småäter kakor, godis och annat sött. Vad det egentligen handlar om är att kroppen talar om för dig att den är trött och redo att sova. Du tolkar det som att du behöver piggas upp med lite sötsaker. Om du går och lägger dig före 22 och lär dig att tolka kropppens trötthetssignaler som just det så kan eventuella viktproblem snart bli ett minne blott.

12 kommentarer:

 1. Jag tycker att du skall lägga av med detta för man är en kvällsmänniska eller en morgonmänniska och det finns det forsking på för det har inte med om man är tjock, immunförsvaret eller något annat.

  Man har faktiskt lust att polisanmäla för rasistiska inlägg för tjocka personer eller för att du försöker att vara läkare som man inte får vara.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ann,
   visst är det så att man kan vara kvälls- eller morgonmänniska. Det har du helt rätt i och det finns mycket riktigt forskning som stöder det. Men, det finns också omfattande forskning som påvisar att sömnen, eller kanske snarare bristen på sömn få olika hälsosamma effekter för oss. Det är dem jag hänvisar till här.
   "I säng för 22" är en utmaning som pågår under 14 dagar för att sporra och stötta de som vill förändra och förbättra sina sovvanor och sin hälsa. De som inte är intresserade av detta behöver självklart inte vare sig läsa eller deltaga.
   Det är helt frivillig.

   Tråkigt att du tycker att jag är "rasistisk" mot tjocka människor. Det är definitivt inte min mening. Snarare att hjälpa dem som själva är intresserade av att få tips och hjälp att förbättra sin hälsa inom många olika områden.

   Det är definitivt inte förbjudet att vara läkare. Jag har ALDRIG utgett mig för att vara det och kommer inte att göra det framöver heller.

   Mina tips till dig är att du antingen funderar på VARFÖR detta berör dig så mycket och varför det gör dig så arg. Det kan säga dig en del om hur du mår.
   Men mitt kanske bästa tips är att du helt enkelt väljer att läsa på andra sidor på nätet där det skrivs om sådant som intresserar dig. Det finns saker som inte alls intresserar mig, och jag väljer helt sonika att hålla mig bort från bloggar, artiklar etc. som handlar om det.

   Radera
  2. Varför tror du att jag heter "Ann" för du vet ju inte om jag är en man, kvinna, kille eller tjej som har skrivit kommentaren när man skriver Anonymt men jag kan faktiskt skriva att polisen håller på och kollar om det finns något rasisktisk mot folkgrupp i denna blogg för det kan dom göra innan det blir en polisanmälan.

   Radera
  3. Antingen kan jag svara att jag var lite för snabb på tangenterna och råkade skriva Ann istället för Anonym...

   Eller ska kan jag svara att denna kommentar språkligt, grammatiskt och innehållsmässigt (ej tycker om det jag skriver, hot om anmälan, talar om vad som är förbjudet)till 100 % är identiska med alla de övriga kommentarer jag fått från "Ann" på Facebook här på bloggen och i privata mejl. Alla är självklart sparade.
   Jag har material själv till god grund för en ANNmälan, men jag är av den åsikten att polisen har så mycket viktigare saker att ta tag i än detta. Jag önskar att de lägger sina resurser på sådant som verkligen är viktigt.

   Jag hoppas inte, för polisens skull, att du har bett dem att läsa igenom min blogg. De kommer nämligen inte att hitta ett enda rasistiskt inlägg - vare sig gentemot personer av olika ras, eller personer med övervikt, handikapp, skilda politiska åsikter eller med annan religion.
   Det jag gör är att skriva om allehanda saker som jag hoppas ska leda till bättre hälsa och välmående på olika plan.

   Jag jobbar sedan ett par år tillbaka med viktminskningsgrupper enligt en metod som heter Tänk Dig Smal. Det borde inte kunna klassas som "rasism" mot överviktiga, för i sådana fall kommer jag i mitt fall att ta med mig Viktväktarna, Viktklubben, Matdagboken, alla övriga som jobbar med viktminskning och inte minst alla träningsanläggningar som finns i Sverige och världen.

   Radera
  4. Men du tänker inte på att man kan vara sjukligt tjock för det har ju inte med någon viktminskning att göra och inte med att man skall lägga sig innan klockan 22:00 för man måste tänka på allt när man skriver något sådant här som du har gjort. Det kan ju faktiskt vara många som blir ledsna när dom ser vad du har skrivit för det är faktiskt rasistiskt med en folkgrupp som är tjocka som inte kan gå ner i vikt pga sjukdom.

   Radera
  5. Ann-onym
   Det är verkligen jättetråkigt om detta inlägg har gjort dig eller någon annan ledsen. Det är definitivt inte min mening.
   Men detta är ett av ett stort antal inlägg som handlar om hur sömnen och bristen på sömn påverkar vår fysiska och psykiska hälsa.
   Tyvärr är det omöjligt att täcka in alla aspekter när jag skriver för att undvika att någon kan känna sig ledsen eller ta illa upp. Jag skulle då exempelvis inte kunna skriva att det är nyttigt med promenader - eftersom någon som inte kan gå kan ta illa upp. Jag skulle inte kunna skriva ett recept med fisk - eftersom en fiskallergiker skulle kunna känna sig förbisedd. Eller jag skulle inte kunna skriva om tips på hur du får ökad arbetsglädje - eftersom jag då skulle kunna göra de som är arbetssökande ledsna.
   Jag litar på att de allra flesta har förmågan att sålla själva och läsa det som är intressant för dem och välja bort det som inte är det.

   När du Ann, skriver (både tidigare vid ett flertal tillfällen och nu) och hotar med polisanmälan ( vid två tillfällen), du har anmält min Facebooksida till Facebook (anledningen minns jag inte)eller när du skriver till mig att mina böcker och mina texter är helt oväsentliga och onödiga - så gör du MIG ledsen. Det har jag upplyst dig om tidigare, men det har kanske glömts bort.

   Ja vänder mig till personer som är intresserade av hälsa och välmående på ett brett plan. Jag är övertygad om att inte allt passar alla. Det är helt enkelt omöjligt att lyckas med.
   Eftersom du uppenbarligen inte alls, varken tidigare eller nu, tycker att det jag skriver är intressant ber jag dig helt enkelt att hålla dig till bloggar, hemsidor, facebooksidor etc. där du tycker att innehållet passar dig.

   Radera
  6. Hej Ulrika!

   Jag har tyvärr inte skrivit det som Anonym har gjort för detta som jag skriver nu är det första som jag skriver här.

   Du skall faktiskt inte ta för givet att det är en viss person som har skrivit för då kan det verkligen bli fel som det har blivit nu och sådant kallas för förtal.

   Radera
  7. Hej Ann Samuelsson!

   Antingen är det så att jag hänvisar till en helt annan "Ann" (det finns enligt SCB 15.555 kvinnor som heter Ann i tilltalsnamn). Eftersom jag inte har skrivit något efternamn kan det vara någon av de 15.554 andra jag syftar på.
   Då är det bara en ren slump att du tittar in här i just den här kommentarslänken på min blogg (särskilt med tanke på att du aldrig tidigare har uppskattat det jag skrivit) och känner dig "anklagad". Det är också en märklig slump att din svenska påminner om den andre Ann som skriver långa meningar och glömmer att sätta punkt.

   Eller så är det inte så alls...

   Med detta hoppas jag att du kan ägan din tid och din energi till något som ger dig mer behållning än detta. Det kommer jag att göra.

   Radera
  8. Jag har ju sett vad du har skrivit på en av dina gillasidor på FB för du har ju länkat detta inlägg där så det var därför jag skrev att det inte var jag som har skrivit det som Anonym har gjort så det är ju en slump att jag hittade hit.

   Radera
 2. Det är väl inte rasistiskt? Däremot så har du rätt i att en del är kvällsmänniskor och andra morgonmänniskor och jag tex skulle aldrig lägga mig 22, det är för tidigt, har försökt men jag somnar inte så tidigt helt enkelt. Det kanske handlar om att få tillräckligt med sömn.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är vi olika Joanna och med olika behov. När man hittat sin rytm och sitt sätt att leva (sova) som man mår bra av, då är det toppen. Det är det som det handlar om.

   Radera
 3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...