tisdag 21 augusti 2012

I SÄNG FÖRE 22 - Stärker ditt immunförsvar

Nu är det mesta tillbaka till gamla rutiner efter sommarlov och semestrar. Skolan har börjat och de flest är tillbaka på sina arbetsplatser. Som ett brev på posten börjar det hostas och nysas både här och där. Det blir lätt så när vi alla samlas igen efter att ha varit ifrån varandra. Bakterierna hoppar emellan oss och vi smittar varandra. För en del blir det bara en lättare förkylning som går hyfsat obemärkt förbi. Andra blir rejält däckade. En del verkar ha ett ogenomträngligt immunförsvar och blir aldrig smittade.

Vi har olika starka immunförsvar beroende på en rad olika faktorer. Det du kan göra för att förbättra dina förutsättningar och stå emot anfall av bakterier och virus är att se till att ta hand om dig på bästa sätt: äta bra mat, röra på dig och sova ordentligt.

Just sömnen är oerhört viktigt för vårt immunförsvar. Enligt Ayurvedan läker våra kroppar som bäst mellan 22:00 och 02:00 (därför rekommendationen att vara i säng före 22). Själv har jag de senaste åren då jag känt någon analkande förkylning, halsont etc. så har jag varit noga med att under några dagar se till att sova extra mycket. Det innebär att jag har sett till att komma i säng tidigare. Definitivt före klockan 22. Detta i kombination med att äta extra stärkande mat, exempelvis c-vitaminrika frukter, ingefära och vitlök, gör att immunförsvaret får sig en riktigt stärkande boost.
Jag har inte varit helt förskonad från sjukdomar de senaste åren, men jag har upplevt en oerhörd skillnad. Förkylningarna blir ofta både kortare och lättare och ibland vänder det innan det knappt har börjat.

Det finns många studier som starkt visar kopplingen mellan god och tillräcklig sömn och ett gott immunförsvar.

2 kommentarer:

  1. Sömn är helt klart viktigt för immunförsvaret. Försöker att hålla mig till 8h minst.

    SvaraRadera
  2. Bra inställning Johannes! En bra sömnrutin är guld värd, sedan behöver inte det innebära att vi håller oss till det alltid.

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...