onsdag 22 augusti 2012

EXPERT-SAMHÄLLET

Pernilla Wiberg Expertkommentator
Media älskar dem och allmänheten söker deras "sanningar" för att bli klokare. Jag talar om de så kallade EXPERTERNA. I dag tror jag att vi har experter inom de flesta områdena:

  • Sportexperter
  • Socialamediaexperter
  • Trendexperter
  • Kulturexperter
  • Matexperter
  • Filmexperter
  • Konstexperter
  • Vinexperter
Ja, listan kan göras hur lång som helst. Det är framför allt i media, i tidningar, på TV och på radio som man vill ha åsikter av experter. Experterna kallas dit för att tala om hur det verkligen ligger till inom deras expertområde. Många gånger är det inte de så kallade experterna som själva har satt titeln på sig själv, utan det är en titel de fått i samband med något uttalande de gjort. 
Det finns också självutnämnda experter, men jag tror inte att det är lika vanligt.

Självklart är det bra att det finns personer med expertkunskaper inom en massa olika områden. Jag som är intresserad av ett specifikt område kan du med hjälp av experterna fördjupa mina kunskaper och lära mig mer.
Men, det finns också en nackdel med vårt "expert-samhälle". Vi tenderar att lita så mycket på alla dessa experter att vi slutar tänka själva. Det är nämligen väldigt enkelt att förlita sig på experternas åsikter. Då behöver du inte fundera så mycket själv. Experter kan exempelvis tala om för dig hur du ska äta och hur du ska träna för att komma i form och må bra. Du lyssnar kanske och lyder. Om det sedan inte går som du önskar är det lätt att bara ge upp och skylla på någon annan - i detta fall experterna. De har sagt att den dieten eller den träningsmetoden är det bästa, men uppenbarligen fungerar det inte. Inte ditt fel. Deras!

Att förlita sig för mycket på experter gör att du frånsäger dig ditt egna ansvar och inte minst DINA kunskaper och erfarenheter. För vem kan vara mer expert på dig själv än just DU själv. 
Det är toppenbra att inspireras av experter inom olika områden. De har ofta en kunskap och bredd som gör att de har mycket att lära. Men de vet inte allt, och framför allt vet de inte vad just du tycker, tänker, känner och hur du fungerar.
Det är viktigt att lyssna på andra, men det är ännu viktigare att lära sig att lyssna på och lita på sig själv. I bästa fall ett bra samspel mellan andras expertkunskaper inom ett område som intresserar dig och ditt förnuft och dina erfarenheter när det gäller dig och dina förhållanden och möjligheter.

Var DIN EGEN EXPERT framförallt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...