fredag 24 augusti 2012

I SÄNG FÖRE 22 - piggare beroende på när du vaknar

Att hitta rätt rytm för din sömn gör att du kommer att känna dig piggare, både när du vaknar på morgonen och under resten av dagen.

Själv har jag i väldigt många år påstått att jag är en nattmänniska som älskar att sova länge på morgonen. När jag gick på högstadiet var det så skönt att sova på morgonen så att jag på helgerna ställde klockan på väckning samma tid som när jag skulle gå upp på vardagarna bara för den sköna känslan av att få stänga av klockradion och somna om - länge.

Men nu har jag förstått att det spelar roll för min NÄR jag vaknar. Jag är väsentligt mycket piggare när jag vaknar klockan 5:00 eller 5:30 än om jag vaknar klockan 8:00 - även om jag har gått och lagt mig samma tid på kvällen.
Enligt Ayurvedans rytm så stämmer det att vi bör vakna senast klockan 6:00 för att vakna med energi på morgonen. Så där stämmer det för mig. Men det kan också handla om att vi alla sover olika djupt i olika cykler. Kanske vaknar du i helt fel sömcykel - för sent eller för tidigt.

Känner du dig konstant trött ska du definitivt prova att lägga dig före 22 några dagar för att känner vilken effekt det ger för dig. Undersök också om det kan vara så att du  är piggare om du ställer väckarklockan en halvtimme eller en timme tidigare än vanligt.
Det gäller att hitta din egen ultimata rytm, och den kan variera beroende på en massa omständigheter. Prova dig fram!                  

3 kommentarer:

  1. Det är så sant. Själv är jag piggast och mest produktiv om jag lägger mig vid nio på kvällen och vaknar fyra. Problemet är att det är osocialt på kvällen och att jag inte befriat mig från "normen" att det är knäppt att gå upp kl fyra och börja jobba.

    SvaraRadera
  2. Det har ar sa bra aven om det nu ar december sa skall jag praktisera detta, for mej ar somnen viktig men jag kommer aldrig isang i tid

    SvaraRadera
  3. Det har ar sa bra aven om det nu ar december sa skall jag praktisera detta, for mej ar somnen viktig men jag kommer aldrig isang i tid

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...