torsdag 23 augusti 2012

I SÄNG FÖRE 22 - Mer energi!

Ja du som har följt min utmaning "I säng före 22" har säkert redan förstått att det finns många hälsofördelar med att dels få tillräcklig mängd sömn, dels att se till att komma i säng tidigare på kvällen.

Självklart är det så att vi alla, som individer, har olika behov och förutsättningar. Min mening med denna "kampanj" är att väcka insikten om att sömnen är väldigt viktig för både din fysiska och psykiska hälsa. Väldigt många av de jag coachar uppger att de inte sover vare sig tillräckligt mycket och att de dessutom är uppe alldeles försent (enligt dem själva). När de får rådet att under ett par veckor prova att gå i säng före 22 så brukar de bli en riktigt wow-upplevelse för dem. Det påverkar mycket mer än vad det trodde även om det innan visste att sömnen är viktig.

Att gå i säng i tid och att sova tillräckligt mycket (hur mycket varierar och du behöver själv känna efter vad som just nu är optimalt för dig) kostar ingenting och i princip alla kan göra det - inte om du jobbar natt eller har andra omständigheter som påverkar. Trots att det är en sådan enkel sak att göra, eller kanske just därför, så är det så svårt för många att komma i säng i tid. Därav denna utmaning till alla er som behöver en sporre.

Det behöver inte vara så att du alltid ser till att sova klockan 22 framöver - även om du skulle må väldigt bra av det ;-). Du kan se detta som en "metod" att snabbt återhämta dig, få ny kraft och energi och stärka ditt immunförsvar i perioder då du känner dig trött och sliten.
Satsa då på dig själv genom att värna din sömn och att komma i säng till 22.
Du kommer garanterat att få mer energi.

3 kommentarer:

  1. Funkar alltid, handfasta och bra tips. Det är så lätt att slarva med sömnen och tro att det inte påverkar oss. Den viktigaste sömnen får vi ju före 24.00. Efter semestern blir det en liten omställning, men successivt tar vi oss dit.

    SvaraRadera
  2. Att få ordning på sömnen har verkligen ökat energin och min ork på jobbet. Tack för denna utmaning!! En annan sak som jag märkt är att jag har mycket lättare att lyssna på och uppmärksamma kroppens signaler/behov under dagen sedan jag prioriterat sömnen. Helt klart en win-win utmaning för mig.

    SvaraRadera
  3. Den här utmaningen är givande - men svår eftersom jag är en nattsuddare av rang. Men jag jobbar vidare på det med tanke på alla vinster det ger. :)

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...