torsdag 5 juli 2012

VI ÄR LYCKLIGAST NÄR VI LÄNGTAR...

Visst är det härligt att planera för och längta efter semester! Kanske är det till och med så att vi börjar planera ett bra tag i förväg, så att vi hinner skapa oss höga förväntningar.

Faktiskt är det så att forskningen visar att vi som lyckligast när vi planerar något som vi ser framemot - inte när vi är där eller gör det vi längtat efter.
Hur kan det komma sig?
Jo, vi skapar förväntningar och längtar efter något i framtiden. När vi väl är där. När semestern är ett faktum. Då har vi svårt att vara där mentalt. Vi börjar redan planera för det som kommer att ske efter semestern.

Detta beror alltså på att vi i alltför stor grad har svårt att leva här och nu.
De flesta av oss behöver träna på att uppskatta de små sakerna i vardagen och så även på semestern. Istället för att lägga fokus på det du ska hinna med när du är hemma från resan, bör du fokusera på dina upplevelser där och då.

Se till att denna semester blir så full av lycka och njutning som det bara går helt enkelt genom att medvetet träna på att vara närvarande i nuet. Medveten närvaro.
Du behöver inte befinna dig på sydligare breddgrader eller vara bortrest för att kunna göra detta, utan det fungerar precis lika bra på din balkong eller på skogspromenaden där du befinner dig.

Gör så här:

 1. Stanna upp. Se vad du har runt omkring dig. Hur ser det ut?
 2. Lyssna! Vad hör du för ljud?
 3. Lukta! Vad känner du för dofter.
 4. Smaka ordentligt på det du äter. Känn både smak, doft och konsistens.
 5. Försök att vara så fokuserad du bara kan på det du har runt omkring dig just nu och på dem som eventuellt är med dig.
 6. Bestäm dig för att njuta av tillvaron - både det stora och det lilla. Försök att sänka tempo så mycket det går.
Genom att bestämma dig för att njuta mer av hör och nu kommer du att samla ett pärlband av härliga, sköna och njutningsfulla semesterupplevelser. Något att se tillbaka på med glädje, men framför allt ett sätt att vara lycklig och njuta av precis här och nu.
Det är du värd!

4 kommentarer:

 1. Det är underbart att gå omkring och längta.

  SvaraRadera
 2. När man reser på semestern och träffar nya människor, kommer ganska snart frågan "vad jobbar du med". Så sitter man där och pratar om sitt arbete, som man helst vill ta paus från. Tänk om man kunde mötas utan att använda jobbet som måttstock för att bedöma en människa.
  Ann

  SvaraRadera
 3. Ja, framför allt vi svenskar är väldigt nyfikna på ad andra jobbar med. Vi förknippar det så mycket med identiteten. Det är inte lika vanligt i exempelvis USA. Nästa gång kanske du kan tala om att du är på semester och inte alls vill tänka på eller prata om ditt jobb..

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...