onsdag 20 juni 2012

PRIORITERAR DU DIN HÄLSA?Vi människor anses vara det mest intelligenta av alla "djur". Det är det som har fått människan att utvecklas så som hon har gjort. Men, ibland är vi alldeles för lata och kortsiktiga i våra tankebanor för vårt eget bästa.
Inte minst när det handla om vår egen hälsa.
Där tänker vi ofta väldigt kortsiktigt.

Trött och seg efter en lång dag är det lättare att välja soffan före skogspromenaden - trots att du kanske behöver både frisk luft och motion för att bli piggare på sikt.
Du vet att du varken "borde" äta godis och andra sötsaker - men det är ju så gott för stunden. Du kan minska ner på/sluta med det i morgon (igen) istället.
Ja listan kan göras lång på tillfällen då du väljer att tillfredsställa dina behov kortsiktigt snarare än ser på vad du mår bra av på sikt. Och du är som sagt långt ifrån ensam om det...

Dock är det så att priset för denna kortsiktighet kan bli väldigt högt. Och det är du och ingen annan som tvingas betala priset.

Många har i dag mycket som ska hinnas med på jobb och fritid. Kalendern är fullbokad och du måste prioritera. Det är då lätt att prioritera bort dig själv och dina behov. Exempelvis kan det vara lätt att "skylla på" att motion och goda vanor inte hinns med. Men, som du ser i texten ovan på bilden:

"Den som inte avsätter tid för att ta hand om sin hälsa idag... kommer tvingas att avsätta tid för sin ohälsa i morgon."

Att säga att du inte har tid att ta hand om dig själv och din hälsa kan vara väldigt oklokt. Försök istället att hitta vägar som gör att du både kan, vill och har tid att investera i det viktigaste du har i ditt liv - din hälsa.
Det behöver inte vara varken svårt, tidskrävande eller dyrt. Vardagsmotion är underskattat. Vi är gjorda för att röra på oss i vardagen - gå och springa, klättra, bära, bygga osv. Hitta en stund varje dag då du kan komma ut och röra på dig.

  • Gå upp 30 minuter  tidigare på morgonen för att hinna promenera till jobbet - eller en bit på vägen.
  • Gå ut en sväng på lunchrasten.
  • Snör på dig jogginskorna och ta en joggingrunda några gånger i veckan. Hjärtat behöver på jobba lite extra och det är ett bra komplement till att promenera. Är du ovan, så börja försiktigt. Varva rask promenad med lite löpsteg. 
  • Ta trapporna så fort du får en möjlighet.
  • Ställ bilen så långt bort på parkeringen som du kan.
  • Var "glömsk" - se till att du får gå många gånger och hämta det du behöver.
En god hälsa innebär även att äta rätt. 
  • Mycket grönsaker och minimalt med mat som innehåller socker och mjöl är en bra tumregel.
  •  Många mår också bättre av att minska ner på produkter som innehåller mjölk. 
  • Var inte rädd för det goda fetterna som du hittar i fet fisk, oliver(olja), nötter, mandel och avokado exempelvis.
  • Se till att dricka ordentligt - vanligt vatten är den bästa törstsläckaren.
Lär dig att lyssna på DIN kropp och vad du och den mår bra av. När du äter rätt mat för dig känner du dig pigg och fylld av energi. Att slarva någon gång ibland är inte hela värden om du i grunden har en bra kosthållning.

Om du känner att du ofta tänker kortsiktigt när det gäller din hälsa bor du fatta ett medvetet beslut.
Är din hälsa viktig för dig idag?
Är din hälsa viktig för dig i morgon?
Vad kan du göra för att investera i dig själv och din hälsa?
Vilka beslut behöver du fatta?

Genom att fatta ett beslut - kanske det viktigaste beslutet i ditt liv framöver, så ger du dig själv en möjlighet till många friska och hälsosamma år framöver. Det är bara DU och ingen annan som kan se till att du tar hand om dig på bästa möjliga sätt efter dina förutsättningar. De positiva effekterna kommer du att känna av ganska snart. Då kommer det bli ännu lättare att fortsätta att fatta kloka beslut som gynnar din hälsa och din framtid.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...