söndag 27 maj 2012

BABYMASSAGE GER STRESSTÅLIGA VUXNA

Babymassage har positiva effekter ända upp i vuxenlivet

Kroppens lugn och ro-system beror på att kroppen producerar det lugnande hormonet oxytocin. Oxytocin får oss att känna oss lugna, trygga och tillfreds med tillvaron. Det motsatta känslan mot när du känner dig stressad och uppe i varv.

Oxytocinet fyller en viktigt funktion när ett barn föds. Det är nämligen oxytecinet som får livmodern att dra i hop sig under förlossningen och det är samma hormon som frisätts under amning.
Men framför allt frisätts detta lugn och ro-hormon vid beröring. Det är bland annat därför du får den sköna avslappnande effekten av en massage.
Som vuxen blir det tillfälliga förändringar bland hormon- och signalsubstanserna som gör att vi kan må bra även en stund efter beröringen. Hos barn däremot har det visat sig att vid en mjuk och fin beröring, som exempelvis vid babymassage, blir dessa förändringar till viss del bestående. Det innebär att barn som får massage utvecklar ett mindre känsligt nervsystem, vilket kommer att göra dem mer stresståliga och lugnare till sinnet även som vuxna.

Det är alltså bra att börja i tid med denna positiva beröring, men det är aldrig försent att skapa välmående när du är vuxen heller.

1 kommentar:

  1. Håller med helt. Jag håller ju på med taktil stimulering och ser vilka enorma saker det gör med människor//Britt

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...