fredag 30 mars 2012

ATT MÅ DÅLIGT ÄR EN BRA BÖRJAN

Att må dåligt "i själen" är inte fint.
Så känner många som på olika sätt känner av psykiska problem - tillfälliga eller permanenta. Det har länge varit något som vi inte har pratat högt om utan försökt att dölja så gott det går. Jag upplever dock att vi blir mer och mer öppna om detta, även om vi har en lång bit kvar.

Som coach arbetar jag inte direkt med mina kunders psykiska ohälsa, speciellt inte om det handlar om svårare psykiska problem. Då är inte en coach det man behöver utan annan psykologisk experthjälp. Däremot kan olika psykologiska  tillstånd (fram för allt tillfälliga) självklart finnas med i coachingarbetet då det kan vara en del av själva utvecklingen.

Det jag vill lyfta fram idag är att jag i princip alltid konstaterar att när någon mår psykiskt dåligt, så är det en FRISK reaktion. Vår kropp och vår själ (psyket) är så fantastiskt konstruerar att de i alla lägen vill stötta och hjälpa oss. Ibland hör vi inte de signaler kroppen och själen sänder ut till oss för att tala om att något inte är bra och behöver korrigeras - ibland hör vi inte fastän signalerna formligen skriks fram. Eller så förstår vi inte...
Då händer det att psyket tar över på ett finurligt sätt. Själen slår på "paus". Den ger dig inget alternativ till att fortsätta som du har gjort innan. Det handlar om din överlevnad som människa och din själ är din räddare även om du inte känner det så just då.

Likaså kan det vara med gravare psykiska störningar som inträffar. Jag tänker exempelvis på personer som är med om olika trauman i livet och där psyket reagerar på olika sätt för att på sitt sätt logiskt hjälpa och skydda. En person som är med om många övergrepp och andra trauman kan exempelvis utveckla flera olika personligheter helt enkelt därför att det är för svårt att leva i den person(lighet) man verkligen är.

Utan att psykologisera detta alltför djupt vill jag förtydliga att du mår dåligt psykisk av en anledning (yttre eller inre påverkan). Det är en reaktion som är till för att du ska kunna överleva. I det flesta fall är det inte farligt, men det kan självklart vara nog så allvarligt om det handlar om djupare psykologiska problem. De ska aldrig underskattas och du behöver ta hjälp av någon som har kunskapen om hur just du ska göra för att kunna må bättre. Att vara deprimerad eller ha någon annan psykisk åkomma kan jämföras med en själslig förkylning eller influensa. Inget du kan rå för, men inte heller något du behöver skämmas för. Den som vågar börja prata om att han eller hon mår psykiskt dåligt förvånas ofta över den igenkänning och det stöd han/hon får av omgivningen.
Först när du för dig själv kan erkänna att du på ett eller sätt mår själsligt dåligt - då kan du jobba på att bli friska och må bra igen. Att må dåligt är alltså en bra början.
Ta hand om dig.

2 kommentarer:

  1. Så roligt att du tycker det och vad glad jag blir att du dessutom talar om det :-).

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...