onsdag 8 februari 2012

MAGKÄNSLA

Får du ibland instinktivt känslan av vad du bör göra utan att kunna förklara vad det är det som får dig att känna så?
Det är din magkänsla som talar?

Människan styrs delvis av sitt rationella tänkande. Det är då vi funderar, samlar fakta, väger för och emot och försöker komma fram till en lösning baserad på våra tidigare erfarenheter och hur vi antar att framtiden kan se ut. Men vi är också känslomässiga varelser. Vi reagerar och känner utan djupare reflektion (tror vi) på ett sätt som vi inte riktigt kan kontrollera och kanske inte heller förstå. Vi känner instinktivt att något är rätt eller fel, vad vi ska välja eller göra.

Att vara rationell anses BRA. Det är eftersträvansvärt att kunna förklara sina beslut med att man har kommit fram till ett beslut genom att värdera för och emot och tänkt till kring alla fakta.
Det är inte lika ok (i många sammanhang) att hänvisa sitt beslut till magkänslan. Det är liksom lite mer.... flummigt.

Men faktum är att magkänslan till stor del består av dina tidigare erfarenheter som du undermedvetet (och snabbt) värderar utan att reflektera över det. Magkänslan är enligt forskaren på ämnet Magkänsla Ari Riabacke en samlad kunskapsbild kombinerat med hur vi känner att saker ska vara.
Magkänslan är alltså en kombination av tidigare erfarenheter och våra känslor.

Kanske har du varit med om vid något tillfälle att du känt att något känns fel utan att du kan förklara varför. Om du litar på den känslan kan det sedan också visa sig varför det var fel för dig. Vid dessa tillfällen är det bra att lita på sin magkänsla.

Bör man då alltid lita på sin magkänsla? Nja, kanske inte ändå. Det kan finnas tillfällen då du måste ta hänsyn till faktorer som inte magkänslan "bryr sig om". Tänk att du vill köpa hus och du hittar ditt drömhus som ligger precis där du vill bo, har en underbar planlösning, är i perfekt skick och med den ultimata trädgården. Men, det är på tok för dyrt. Att i det läget lita på magkänslan som säger "Alla rätt!" kan bli en kostsam historia.

  • Har du känt av din magkänsla väldigt tydligt vid något tillfälle? Lyssnade och litade du på den?

1 kommentar:

  1. Jag är alldeles för logisk och analyserande och förtränger magkänslan....

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...