tisdag 21 februari 2012

FÖR STRESSAD ATT LEVA OCH NJUTA?

För ungefär fem år sedan ställde sig en man med sin fiol i en tunnelbanestation i Washinton DC. Klockan var strax efter 7 på morgonen och stationen var full av stressade människor som var på väg till jobbet.
Den kepsförsedda mannen ställde sig nära entrédörren, lade fiolväskan öppnad framför sig och började spela.

Han stod på samma plats i 45 minuter och hann under den tiden spela ett antal stycken av Bach. Under denna tid passerade över 1000 människor platsen där han stod. Några få stannade till en kort stund, tittade sedan på klockan och rusade vidare. En del slängde i farten någon dollarsedel i hans fiolväska. De få som verkligen fångades av musiken var några barn som stannade till. De blev däremot bryskt ivägtvingade av sina stressade föräldrar.
Under den 45 minuter långa "konserten" fick han ihop 32 $. Ingen applåderade. Ingen tackade honom.

Vad den stressade publiken inte visste var att den fiolspelande mannen var ingen mindre än Joshua Bell, enligt många ansedda som den bästa violinisten någonsin. Fiolen han spelade på var värd 3,5 miljoner dollar. Han hade några dagar innan spelat i en fullsatt teater med ett biljettpris på 100 $.
Vad ingen heller visste var att allt detta var ett socialpsykologiskt experiment iscensatt av Washington Post.
Meningen var att se hur många som i stressen skulle uppmärksamma den stora talangen som bjöd på den vackra musiken på tunnelbanan. Kunniga personer hade innan experimentet fått gissa utkomsten av det, men ingen trodde att Joshua Bells talang skulle passera så obemärkt.

Det är vad stressen gör med oss.
Vi har sådant fokus på framtiden och det som ska hinnas på vägen att vi glömmer bort att njuta av nuet.
Många gånger bjuds du också på fantastiska upplevelser i din vardag, som du kanske inte lägger märke till.
 • En osedvanligt vacker solnedgång.
 • Fågelkvitter.
 • Ett barns kram.
 • Skratt
 • Doften av nybakat bröd
Ja vad det än är som du uppskattar, så gäller det att ta sig tid, stanna upp, lyssna in och känna av. Här och nu kan vara alldeles, alldeles underbart och du riskerar att missa det därför att du har bråttom till framtiden. Och när du väl kommer dit har du en ny framtid att ha bråttom till - om du kommer så långt...

Se till att inte missa dina "Joshua Bell's" i livet! Stanna upp. Fånga dagen. Njut!2 kommentarer:

 1. Tack för dessa ord. Jag inbillar mig att jag är duktigare än de flesta att fånga stunden, höra fågelsång, dofter och det lilla. Men vi behöver påminna om detta, om och om igen. Livet passerar och människorna märker det inte.. Jag delar Ha en skön Tisdag. Kram

  SvaraRadera
 2. Ja det är trist hur människor missar så mycket i livet.... jag vet att jag också går igenom en sån period ibland, men att jag alltid tar mig tillbaka att njuta. =)

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...