torsdag 2 februari 2012

ENERGI - ANDAS RÄTT OCH FÅ MER ENERGI

Med mycket stor sannolikhet andas du inte så bra som du skulle kunna. Med bra menar jag långsamt och djupt. Forskning har visat att vår andning (hur vi syresätter våra kroppar) har försämrats över tid. I dag andas vi både snabbare och ytligare än vad vi gjorde för 50 år sedan.

När du utsätts för stress eller något som känns jobbigt är andningen det första som kroppen reagerar med att förändra. Dels blir andningen kortare och snabbare och dessutom spänner du kroppen. Då många av oss känner mer eller mindre stress konstant är det lätt att förstå att vår andning har försämrats.

Känn efter nu när du sitter framför datorn och läser den här texten. Hur fungerar din andning? Fokusera på några andetag och känn efter. Känner du inandningen nere i magen, eller är det en kortare inandning som bara nå bröstkorgen?
Andas du med din näsa eller med din mun?
Hur känns axlarna? Är de spända och lite uppdragna?
Sitter du rakt eller hopsjunken?

Om vi sitter fel, känner oss stressade och spända, blir lätt andningen ytlig och snabb. Andas vi dessutom med munnen istället för med näsan drar vi lättare in bakterier och virus i kroppen som annars näsan lättare har kunnat "filtrera bort".
Om du andas fel, syresätter du inte kroppens organ optimalt, vilket leder till att du blir trött och energilös. Dessutom är en annan av andningens viktiga funktioner att hjälpa kroppen med att rensa ut slaggprodukter. Upp till 70 % av kroppens slaggprodukter försvinner ut med vår utandningsluft. Andas du inte tillräckligt djupt fungerar inte rensningen till fullo.

Ett av de snabbaste sätten för dig att öka din energi är att träna på att andas rätt. En lätt och väldigt energigivande metod är JA-andning som du med fördel kan praktisera flera gånger om dagen. Du kommer snart att märka av ökad energi - både fysiskt och mentalt. Så här går det till:

JA-andning:
Det är viktigt att du andas in så djupt du bara kan. Luften ska pressas ner och fylla hela din mage. Du ska också tänka på att din utandning ska pågå dubbelt så länge som din inandning. När du låter utandning ta längre tid sänder det signaler till kroppen att du "släpper ut" och "rensar", vilket ger en avslappnande effekt.

 1. Andas in genom din näsa och fyll långsamt och försiktigt din mage (känna att den expanderar) och låt sedan luften fylla på uppåt så att den fyller bakom revbenen och ända upp till nyckelbenen.
 2. När du andas in andas du in ett JA - till dig själv, till att du är ok, till att du fyller på med energi, till livet. Andas in JA till allt du uppskattar, tycker om och behöver.
 3. Andas sedan ut genom näsan och låt utandningen ta dubbelt så lång tid som inandningen. Även på utandningen tänker/känner du JA till dig själv och det du behöver.
 4. Fortsätt att andas in och ut på samma sätt under tre-fyra minuter - gärna längre om du känner att du har tid.
Prova gärna denna övning redan idag och låt mig veta hur det kändes?
Hur mådde du direkt efteråt?
Hur mår du efter att ha provat övningen flera gånger under flera dagar?

3 kommentarer:

 1. Det här är något jag tränar på. Brukar tänka lite extra på det när jag står och väntar på bussen varje morgon. Hon jag brukar gå till på Taktilmassage säger att jag inte andas :) Så nu tänker jag extra på det. Men det är inte lätt, jag andas långsamt men inte djupt.

  SvaraRadera
 2. Då jag sitter och väntar på att tiden ska gå provade jag denna övning. Är nämligen lite nervös och spänd inför en anställningsintervju som jag ska på om bara 1 timme. Att då tänka till några minuter med andningen gör verkligen underverk. Ska tänka på hur jag andas lite mer under eftermiddagen.

  SvaraRadera
 3. Susan - Perfekt att hitta de små stunderna i tillvaron som är bra för att träna andning på. Det krävs att man övar ofta för att bli medveten om andningen. Kräver både medvetenhet och träning. Med det är det värt :-).

  Cecilia - åh så roligt att du provade! Jag hoppas verkligen att det gick bra för dig på intervjun. Hör gärna av dig och berätta. Håller tummarna.

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...