onsdag 18 januari 2012

SJÄLVKÄNSLA - ALDRIG FÖRSENT ATT FÖRBÄTTRA!

När du föds har du en naturlig kontakt med dina behov och dina känslor - annars skulle du inte överleva. Under uppväxten formas vi sedan som personer genom att påverkas av vår omgivning samtidigt som det som är du, din unika kärna, som också styr på vilket sätt du hanterar och reagerar på det som du upplever.
Hur mycket vi påverkas av omgivningen (miljön) eller hur mycket vi har med oss i generna (arvet) finns det inget klart svar på. Det är ett forskningsområde som är svårt och som i praktiken enbart fungerar då forskare finner enäggstvillingar som separerats vid födseln. Urvalet blir med andra ord rätt begränsat. Ändå finns flera studier som inte är entydiga, men som ändå visar på att det verkar var en samverkan mellan arv och miljö.

Den naturliga kontakt du från början har med dina känslor och behov förändras och formas alltså under din uppväxt. Om du har bra "gener" och en trygg och stabil uppväxt är chansen stor att du som vuxen har en bra självkänsla. Om du däremot har sämre "gener" och/eller växer upp i en omgivning som inte stödjer och bekräftar dig efter de behov du har som barn, kommer troligtvis din självkänsla att vara lägre.

Självkänsla är ett mycket komplicerat område och delade meningar finns både om hur och varför den uppkommer och inte minst förändras och försämras. Jag kommer inte att ge mig in på den diskussionen här.
Visst kan det vara bra att se tillbaka för att försöka förstå vad och varför sådant som skett tidigare i våra liv har påverkat oss, men det är också lätta att det blir ett skuldbeläggande. Och skuldbeläggning leder inte till framgång och utveckling i sig.

Då är det bättre att fokusera på dig själv här och nu!
Om du upplever att du har låg självkänsla, ska du veta att det ALLTID går att förbättra den här och nu och i framtiden. Du kan alltså aktivt själv arbeta med att förbättra din självkänsla och om du känner behov kan du också ta hjälp av någon som är proffs på området som kan hjälpa dig.

Det du tappat från din tidiga barndom är troligtvis din känsla för dina egna behov och dina trygghet i att du själv kan känna och tänka kring dina behov. Du har inte lika nära kontakt med dig själv längre. Precis som du kan tappa kontakten med en god vän som av någon anledning försvinner ur ditt liv. Men grunden och vänskapen finns kvar där fastän ni inte har träffats på länge. Precis så är det med din självkänsla. Det handlar mycket om att lära känna dig själv, igen, närmare, bättre!

Här är några tips på aktiviteter du kan göra som kommer hjälpa dig att lära känna dig själv, dina tankar och dina känslor bättre och på så sätt öka din självkänsla på sikt.

  • Skriv dagbok. Inga regler, inga måsten inga krav på prestation. Skriv bara så som det passar dig. Berätta om din dag, om känslor du haft, tankar du tänkt. Om det känns svårt i början, så skriv bara kortfattat och berätta om saker du gjort. Allt eftersom kan du försöka "måla upp" din dag lite mer med känslor och tankar. Läs sedan igenom din dagbok med jämna mellanrum. Det kommer att ge dig insikter om dig själv som du inte fått annars.
  • Meditera/praktisera Mindfulness. Ta stunder då du är själv och bara fokuserar på att vara. Försök att stänga ute alla intryck och gå in i en lugn stund med dig själv. Genom att ge dig själv lugn och fokus kommer du att komma närmare dina tankar och känslor.
  • Gör sådant du tycker om att göra. När du gör det känner du dig glad och duktig och det kommer att stärka din självkänsla. Se till att planera i den typen av aktiviteter lite nu och då i din kalender.
  • Ta hand om dig. Se till att göra saker som du mår bra av. Vårda din kropp och själ i stort och smått. Det kan handla om att ta ett varmt bad, göra en hårinpackning, läsa en bra bok, gå en promenad osv. Genom att visa dig själv omtanke och uppskattning kommer du att känna dig nöjd glad och tillfreds. Då kommer du lättare att kunna lyssna på och känna av dina känslor och tankar.


För dig som känner att du vill ha lite extra hjälp med att jobba på din självkänsla arbetar jag nu med att slutföra min nya e-bok/e-kurs "21 dagar till bättra självkänsla". Det är en KBT-baserad kurs där du under 21 dagar läser ett kapitel om dagen i boken/kursen och gör det tillhörande övningarna. Successivt kommer du att bygga upp nya vanor och tankar som kommer att hjälpa dig att stärka din självkänsla. Meningen är att du bland alla dessa, för det mesta små och enkla övningarna, ska hitta sådana som kommer att bli goda följeslagare genom hela livet. 

Du som redan nu vill förhandsboka ditt exemplar av boken/kursen kan göra det genom att mejla mig på: kontakt(snabela)ulrikagabriel(punkt)se. Du kommer då att erbjudas att köpa boken/kursen för 49:- istället för ordinarie pris 129:-


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...