torsdag 19 januari 2012

MENTAL DETOX - KONSTEN ATT SKAPA LUGN OCH BALANS

Med alla tekniska hjälpmedel vi har idag och alla praktiska och tidssparande maskiner och uppfinningar, borde vi ha massor med tid ÖVER. Tid att göra vad vi vill med. Tid att ta det lugnt på. Tid att varva ner och reflektera över tillvaron.

Men, har det blivit så?
Nej, jag skulle tyvärr vilja påstå att det verkar gå åt precis motsatt håll.
Vi blir bara duktigare och duktigare på att klämma in saker som "måste" göras under vardag och helg. Så trots att vi borde ha underlättat för oss i tillvaron har vi paradoxalt nog skapat ännu mera stress och press.

Det finns ju så mycket roligt att göra idag!
Med hjälp av media och Internet nås vi snabbt av alla nyheter och världen har liksom "krympt" för oss. Det mesta finns ett "musklick" bort. Det gör att vi varje dag ställs inför massor med möjligheter, vilket i sin tur innebär VALmöjligheter. För det är det som det handlar om VAL. Hur mycket vi än vill ta del av allt det roliga, vara delaktiga, upptäcka, resa, utvecklas, delta, så har vi våra begränsningar - både tidsmässigt och mentalt.

Många idag har problem med att känna sina egna begränsningar. Det är svårt nog ibland att tacka nej till sådant som man kanske inte har så stor lust till. Ännu svårare att stå över allt som är roligt.
Priset vi får betala för att ständigt vara uppkopplade, nåbara, upptagna och delaktiga kan vara högt. Väldigt högt. Stressrelaterade sjukdomar ökar och tar sig  olika uttryck. Tidigare var det mer fysiska besvär som värk i kroppen. Nu känner vi även av hjärtproblem, andningsproblem och inte minst alla former av "mental överhettning" då kroppen till slut säger ifrån genom att helt enkelt STÄNGA AV eftersom vi inte själva förmår att lyssna och tolka signalerna rätt - du blir utbränd, går in i väggen, stressutmattad (och alla andra olika benämningar det finns på detta fenomen).

Jag är själv trebarnsmamma och har två jobb. Arbetstiden är många gånger mer än 40 timmar i veckan. Trots att jag verkligen älskar det jag gör, känner jag ibland att det blir för mycket. Mina varningssignaler är när jag har svårt att fokusera och prioritera rätt. Jag blir trött och irriterad och tycker inte om att umgås med mig själv då. Det antar jag att omgivningen inte heller gör...  Då vet jag att det är dags att dra i "nödbromsen". Då bestämmer jag mig för en MENTAL DETOX.

En mental detox innebär att jag för en period bestämmer mig för att dra ner på, minimera eller helt ta bort vissa aktiviteter. Det handlar om att skapa luft, tid och ro i tillvaron.
Det kan du också göra när du känner dig trött, sliten och stressad. Hur din mentala detox kan och bör se ut kan du bara själv bestämma. Det är bra om den kan pågå i minst en vecka gärna 14 dagar eller ännu längre.
Det här bör du tänka på:

 • Planera din vecka/dina veckor i förväg. Se till att inte bok in mer än du absolut behöver. Berätta gärna för din omgivning att du kommer att trappa ner på aktiviteter under denna period. Förklara så mycket du tycker att du behöver för att de ska förstå dig. Kanske blir de till och med inspirerade och vill prova själva!
 • Se över dina vardagliga rutiner och göromål. Vad kan du ta bort helt? Vad kan du minimera? Vad kan du delegera? Gör en plan innan din mentala detox sätter igång.
 • Satsa på sömn. Sömnen prioriterar vi ofta bort när vi har mycket att göra. Egentligen borde vi göra tvärtom, för det är under sömnen som kroppen reparerar och stärker både din kropp och själv. Under din mentala detox är sömnen extra VIKTIG. Ditt mål bör vara att sova klockan 22 varje kväll. Du kommer att märka mycket stor skillnad energimässigt när du styr om din "sömnklocka".
 • Satsa på bra mat. Välj sådant som ger energi och som är nyttigt. Mycket råkost, grönsaker och färska frukter. Minska ner på eller undvik helt socker och vetemjöl, även mjölkprodukter kan vara bra att dra ner på. Tänk på maten som din medicin och som en väg till hälsa.
Några exempel på sådant du kan skära ner på:
 1. Tiden vid datorn. Sitt helst inte vid datorn senare än två timmar innan du ska sova.
 2. Tiden framför Tv:n. Se helst inte på TV senare än en timme innan du ska sova.
 3. Behöver hemmet vara kliniskt rent? Kanske kan du sänka kraven på städning eller delegera ut den för att få mer tid för dig själv?
 4. Förenkla din matlagning. Det går att äta bra och nyttig (energigivande) mat som inte är så tidskrävande att tillaga. 
 5. Umgänget med tidstjuvar. Hur god vän du än vill vara har en del vänner förmåga att stjäla din tid och din energi. Försök att undvika sådant umgänge helt under dessa veckor. Förklara att du under den här perioden skär ner på allt umgänge för att du behöver tid för dig själv - då behöver inte dessa vänner ta illa upp (det är ofta dem med "offerkoftan" på som tar tid och energi och det har en tendens att dramatisera sådana här val om de tror att det bara är just de som blir "bortvalda").
Vad har du mer för förslag på vad du bör välja bort för att få en vecka eller två med lugn och möjlighet att ladda batterierna?

1 kommentar:

 1. Att komma i säng i tid tycker jag är allra svårast. Men nu ska jag se till att bli bättre på det.

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...