torsdag 26 januari 2012

ÖKA DIN SJÄLVKÄNSLA MED LEK OCH FANTASI

Var Pippi för en dag!
Någonstans på vägen från barndom till vuxenvärlden lär vi oss att fantasi och lek inte är "fint" längre. Det är lite synd tycker jag, eller rättare sagt MYCKET synd. Lek och fantasi kan vara oerhört utvecklande även för vuxna.
I barndomen är det genom leken vi lär oss om både oss själva och att interagera med andra. Det är tillåtet i leken att vara någon annan och att leva sig in i en fantasivärld. Det finns inga fel - bara möjligheter.

Som vuxen ses inte livlig fantasi som en positiv egenskap om det inte är så att du arbetar med något riktigt kreativt yrke -  då är det en tillgång. Risken är annars att man inte alls blir tagen på allvar.

Om du har låg självkänsla kan dock din fantasi hjälpa dig att öka den!
Lisbeth tar ingen skit!
Du kan lite så där i smyg "leka" att du för en dag är någon annan person - en person som du gillar, ser upp till och beundrar på olika sätt. Genom att låtsas att du är den här personen i olika sammanhang och fundera på hur han eller hon skulle tänka och agera kan du få både kraft och mod att prova själv.

Om du vill vara lite busig och kreativ kan du prova att vara Pippi för en dag. Hur skulle Pippi ta sig till jobbet och lösa alla utmaningar som du ställs inför under dagen?
Eller varför inte låtsas vara Lisbeth Salander når du står inför en knivig situation där det behövs jäklar anamma. Lisbeth Salande tar ingen skit. Vad skulle du kunna lära av henne - utan att bli alltför våldsam så klart ;-)?
Bli glamourös med Carrie. 
Vill du känna dig mer glamorös i tillvaron kan du leka att du är Carrie Bradshaw för en dag ( eller natt ;-)...). För inte går det att vara blyg och klumpig om du likt Carrie  kryssar mellan borden på en restaurang eller korsar mellan klädställningarna i butikerna.

Fundera på vem/vilka du beundrar och vem/vilka som har egenskaper som du skulle vilja ha lite mer av. Lek sedan i olika sammanhang att du är just den personen och se att det faktisk kommer att påverka både dina tankar och ditt agerande. Den här "leken" kan du göra utan någon annans vetskap. Faktisk så fungerar den som allra bäst när det bara är du som vet att du "är" en annan person.

Vem leker DU att du är?
En första lilla övning kan var att gå till din närbutik och handla som den här personen du vill vara för en stund. Hur skulle han/hon hantera det? Prova och se!
Det bästa är att det sedan blir så mycket lättare att överföra dessa egenskaper som du tycker om till dig själv. Precis så som du lärde dig när du var barn.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...