måndag 30 januari 2012

BOKTIPS:ATT LÄRA MED HJÄRTAT av Sanna Nova Emilia


Sanna Nova Emilila är författare,  föreläsare och grundare av True Heart Eduction. Hon har skrivit en fantastisk bok - "Att lära med hjärtat - när kunskap och värde blir ett".

Jag hade förmånen att få vara med på Sanna Nova Emilias bokrelease i höstas och lyssnade då på hennes berättelse om sig själv och om boken. Vi som var närvarande fick också lyssna på Lou Rossling som har skrivit förordet i boken.

Både Lou Rossling och jag är rörande överens. Det är en FANTASTISK bok!
Det här är en bok som ALLA som på ett eller annat sätt kommer i kontakt med barn borde läsa. På ett lysande sätt tar Sanna Nova Emilia upp ursprunget till våra känslor. Känslor som vi som barn har och som vi på väg mot vuxen världen lär oss att bortse från eller att inte ta på allvar. Det får konsekvenser, förstås.
Sanna Nova Emilia menar att vi antingen kan välja att ha en Lydnadskultur, vilket innebär att vi fostras till att "vilja" göra som alla andra i tron och förhoppning att det är det bästa, eller en Ansvarskultur där barnen tidigt får lära sig att ta ansvar för sig själva, sina handlingar och därmed alla andra.
I Lydnadskulturen drivs vi av att förstå och behaga andra. I  Ansvarskulturen att förstå och behaga oss själva.
Jag ser tydliga kopplingar till mitt EGOlogiska tänk som innebär att vi först när vi kan lyssna på, respektera oss ta hand om oss själva förmår vi att göra det gentemot vår omgivning på ett bra sätt.

Boken består dels av en teoretisk del där Sanna Nova Emila på ett lysande sätt förklarar hur barnen (sedermera vi) fungerar, varför det ser ut som det gör i samhället och inte minst hur vi kan göra  för att förändra och förbättra. Dels innehåller den massor med praktiska övningar lämpliga för barn i skolåldern, från låg- till högstadiet och gymnasium. En riktigt guldgruva för pedagoger som vill arbeta med att stärka barnen individuellt och i grupp.

Min högsta önskan är att denna bok läses av ALLA som arbetar med barn. Den borde vara obligatorisk studielitteratur i all undervisning som ska leda till jobb med barn/unga. Den borde läsas av alla rektorer och pedagogiska ledare och självklart också av alla föräldrar.

Den får med andra ord mina allra varmaste rekommendation och bör läsas av alla som vill vara med och skapa en bättre värld.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...