lördag 10 december 2011

PROAKTIVT FÖRHÅLLNINGSSÄTT

Proaktivitet är något som jag gillar. Det är ett förhållningssätt som jag har med mig sedan barnsben och som många gånger har fått mig att hitta nya möjligheter och lösningar på tillstånd och situationer som har uppstått. För mig innebär det att jag konstaterar fakta. Ser över hur situationen som jag befinner mig sig ut. Om jag på ett eller annat sätt känner mig missnöjd med att vara där jag befinner mig, går jag till nästa steg som innebär att jag ser över mina möjligheter jag har för att förändra och förbättra situationen. Att vara proaktiv handlar om att vara en problemlösare i verkligheten.

Enligt Nationalencyklopeden betyder proaktiv: inriktad på förutsebara framtida situationer och ofta på att förhindra något oönskat, t.ex. brott eller sjukdom.
I deras beskrivning handlar det om att förebygga och förhindra. Jag ser det som att jag har möjlighet att vara med och påverka min framtid.


Pro är en förstavelse som betyder före, framåt eller välvilligt inställd mot.
Aktiv handlar så klart om att sätta något i handling - aktivitet.
Att vara proaktiv innebär alltså att var välvilligt inställd till det som komma skall och att dessutom göra det man själv kan för att det ska bli så bra som möjligt.


När jag är ute och föreläser pratar jag ofta om offerrollen och att ta ansvar för sig själv och sitt liv. Inte alltid helt lätt, det är jag fullt medveten om, men vad är alternativet?
Vi har det alla motigt och besvärligt ibland. Vi blir drabbade av sådant vi varken önskar eller vet hur vi ska hantera. Då är det lätt att hamna i en offerroll. Där har vi också rätt att vara ibland. Det kan till och med vara nyttigt att få känna sig riktigt eländig under en period. Mindre bra är att fastna i offerollen. Då blir det din identitet och det är svårt att ta sig ur.  Men det går!
Den dag du bestämmer dig för att nu räcker det, då är du inte längre ett offer. Det är då när du har insett att det inte på något sätt gagnar dig. Visst, du kan i bästa fall få medlidande av omgivningen över dig och din situation, men det förbättrar inte din tillvaro. Den måste du ta tag i själv. Du måste vara proaktiv!


Att vara proaktiv innebär att se över dina möjligheter och förutsättningar och göra det du faktiskt kan göra för att förbättra din situation. Många gånger handlar det om små steg och små förändringar åt gången som sakta får växa sig starka och hållbara.

 1. Hur ser din situation ut. Samla fakta (undvik generaliserande känslor)? 
 2. Är du inte nöjd med din situation? Fråga dig själv vad du kan göra för att förändra och förbättra efter de förutsättningar som du har. Börja gärna med någon liten förändring som du vet med dig kommer att vara ganska enkelt att genomföra. Nu har du tagit ett första steg, du är proaktiv och inte längre ett offer.
 3. Fortsätt att fråga dig vad du kan göra/förändra för att fortsätta att förändra din situation positivt. Var också noga med att notera och berömma dig själv för de förändringar som du har åstadkommit.

3 kommentarer:

 1. Bra tips! Proaktiv är ett smart förhållningssätt.
  Trevlig söndag :) Inger

  SvaraRadera
 2. Framgångsbyrån - Tack Inger! Proaktivt förhållningssätt är aldrig fel :-). Ha en underbar tredje advent du med.

  SvaraRadera
 3. Sunda tankar och bra förhållningssätt. I linje med detta så borde Health Care då byta namn till ProCare, eller jag vet inte...
  // Kikki

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...