torsdag 8 december 2011

INSPIRATION, INTE FRUSTRATION

Du ser en gammal klasskamrat på ICA och konstaterar att hon ser fantastiskt snygg ut. Inte ett kilo har hon gått upp sedan ni gick på högstadiet tillsammans, snygg frisyr har hon och ser allmänt oförskämt fräsch ut. Till skillnad från dig då som smög iväg till affären i mjukisbrallor, okammat hår, osminkad och med graviditetskilona kvar fastän din yngsta son är 14 år nu.
Eller...
din kollega som du har arbetat tillsammans med i ett stort projekt har precis fått veta att han kommer att få nya, mycket roligare och mer utmanande arbetsuppgifter. Du har inte blivit tillfrågad och blir kvar på samma gamla avdelning och med samma gamla arbetsuppgifter.
Eller...
din bästa vän och hennes familj håller på att packa för sin tredje (!) utlandssemester i år. Själv fick du och din familj nöja er med att köpa ett dagskort på Kolmården under semestern. Det var vad er ekonomi tillät.

Med andra ord handlar det om en situation, vilken som helst, där du känner dig avundsjuk på någon i din tillvaro. Avundsjuka anses "fult" och du kanske inte ens vill erkänna för dig själv att det är just det du känner. Men avundsjuka är också en fullt normal och många gånger sund reaktion. Känslan att också vilja ha något som någon annan har är inte så konstig. Det fungerar som en drivkraft för oss.

Om du istället för att börja vältra dig i självömkan och avundsjuka tankar helt enkelt konstaterar att:
- Så där skulle jag också vilja ha det!
Använd den väckta avundsjukan till att INSPIRERA dig, inte frustrera dig.

  • Vad är det som har gjort att din klasskamrat lyckats se så fräsch ut? Vad gör hon som också du kan göra? 
  • Din befordrade kollega kanske hade andra kvaliteter än dig för tjänsten. Gratulera honom och fråga samtidigt hur det kom sig att han fick tjänsten. Tala om att du också vill vidare och be om tips och råd.
  • Vännen med familj är ute och reser flera gånger per år. Kanske har de helt andra ekonomisk förutsättningar än du och din familj. Då är det ett faktum du måste acceptera. Men att ha härliga semestrar tillsammans med familjen är inte nödvändigtvis samma sak som att resa utomlands. Det handlar inte alltid om var man är utan hur man gör. Kanske kan ni också finna inspiration till att spara till något speciellt resemål lite längre fram i tiden om det ändå är det som lockar.
Frågan är nu;
Vem kan du låta inspirera dig och på vilket sätt?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...