lördag 5 november 2011

TA DIG UPP UR DYN


Säkert har du varit med om känslan av att inte veta vad du ska göra och vilket ditt nästa steg i livet ska vara. Det är en oerhört jobbig känsla som kan dränera dig på energi totalt.
Jag brukar beskriva det som att du står och trampar i kvicksand eller lera. Eftersom du inte vet vartåt du ska, står du och trampar på samma ställe, vilket gör att du bara blir trött, dränerad på energi och dessutom bara sjunker djupare ner.

När vi känner oss fångade på det här sättet, är det inte konstigt att vi tycker synd om oss själva. Och när vi tycker synd om oss själva är det lätt hänt att vi försöker "trösta oss" på sätt som kanske inte alla gånger är så bra. Vi människor tar ju gärna en genväg till välmående om det går, och många typer av quickfixes finns det. Vanligast är kanske att vi försöker att trösta oss genom att äta eller kanske shoppa. I dessa situationer av frustration tenderar vi att välja bort alla de kloka och goda vanor som vi kanske tidigare har hållit oss till. Ironiskt nog. För egentligen är det just vid sådana här tillfällen när vi mår dåligt och saknar energi som vi behöver våra goda vanor som mest.

När du befinner dig i en sådan här situation där du inte har en aning om hur du ska ta dig ur den och vilket ditt nästa steg är, brukar jag uppmana till tankearbete. Även om du direkt kanske inte kan komma på den perfekta lösningen, så är det viktigt att kliva upp ur kvicksanden och få upp åtminstone en fot på fast mark.

  • Fundera på i stort hur det problem ser ut. Är det tillfälligt? Kommer det att lösa sig av sig själv inom en överskådlig framtid? Om inte, vad kan du göra själv?
  • Om du skulle ta och göra en endaste liten förändring till att börja med för att förbättra din situation, vad skulle det kunna vara? Det behöver inte vara den totala lösningen, men något som gör att du inte längre står med båda fötterna i dyn.
  • Skriv en lista med små förändringar som du kan göra, en i taget, som kommer att få dig att må bättre och få bättre energi. När du börjar göra dessa små och positiva förändringar så kommer du också att känna att du har större förutsättningar att förändra din situation. Rätt vad det är har det hela lösningen tydligt för dig.
Så länge du känner dig eländig och utan möjlighet att göra något åt din situation har du antagit en offerroll. Som offer har du inte goda förutsättningar att förändra din situation, då väntar du snarare på att någon annan ska göra det åt dig. Genom att göra små men positiva förändringar själv så är du inte längre ett offer. Du tar ansvar och initiativ. Med det kommer en kraft som gör att du snabbare än vad du kanske själv förstår kommer att hitta en lösning på din situation.

1 kommentar:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...