onsdag 2 november 2011

SOCKRA DIG TILL HJÄRTPROBLEM

En ny svensk studie visar (återigen) att det inte är fettet i maten vi ska vara rädda för, utan sockret. Det anmärkningsvärda i denna studie var att man denna gång fann bevis för att det de facto är sockret som även kan påverka våra hjärtan negativt. Det som vi tidigare har anklagat fettet för att göra. Personer med hjärtproblem har i många år fått rådet att äta fettsnålt och fiberrikt. En kosthållning som för många tragiskt nog har fått precis motsatta effekten om det var hälsa som var målet.

Studien har genomförts vid Lunds universitet, och ansvarig för studien har Emily Sonestedt, doktor i medicinsk vetenskap varit. Hon konstaterar att:
- Det är lite förvånande. Det verkar som om det är viktigare att undvika socker än fett.

Alla vi som har följt kostdebatten i flera år och som insett att ett ökat intag av fett och en minskning av kolhydrater har tydligt insett att det är sockret som är den stora boven när det handlar om ohälsa och välfärdssjukdomar.

Tittar in hos Kostdoktorn och ser dessa bilder på den personlige tränaren Drew Manning:


Han har under 6 månader ätit amerikansk skräpmat och druckit söta drycker. Så här blir resultatet. Nu ska han jobba sig tillbaka till sin forna vältränade kropp genom att börja äta bra igen. Lycka till!3 kommentarer:

 1. Bra att dom visar svart på vitt hur farligt socker är men jag såg en artikel (som jag tyvärr ej läste) om att både socker och fett har samma värkan på människan som narkotika. Läste du möjligtvist den? Minns inte vilken tidning det var.

  SvaraRadera
 2. Joanna: visst är det bra att det lyfts fram ordentligt! Artikeln du såg var i SVD: http://www.svd.se/nyheter/inrikes/socker-liknas-vid-narkotika_6594828.svd#after-ad
  Den hänvisar till en undersökning som gjorts på möss. Vi vet inte om det motsvara samma effekt hos människor, men det är troligt.
  Jag tror ju definitivt att vi kan vara beroende av socker. Fett däremot är lite svårare, för där uppnår du ganska snart en mättnad. Troligtvis gör kombinationen fett och socker att du kan äta mer då sockersuget får dig att vilja ha mer.

  SvaraRadera
 3. Socker är ett elände!
  Innan jag började på Viktväktarna, har snart gått ner 15 kilo;) som tilläggas bör så drack jag ca två lite cola om dagen! Ja fy kan man verkligen säga. Ett beroende som blev för mycket så pass att när jag slutade var jag tvungen att trappa ner för jag fick huvudvärk, illamående, frossa och svettningar samt DIARRÈ! Men jag klarade mig och idag dricker jag som mest ett till tre glas I VECKAN om det är något speciellt eller inget alls! Snacka om att det är beroendeframkallande.
  MVH Monica

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...