fredag 11 november 2011

GO WITH THE FLOW

Flow är mitt absoluta favorittillstånd!
Flow är de stunder då du tappar begrepp om tid och rum eftersom att du på ett positivt sätt är så totalt uppslukad av det du håller på med.  En av de första psykologiböckerna jag fick i mina händer var Mihaly Csikszentmihalyis "Flow - den optimala upplevelsen psykologi". Det var en riktig wow-upplevelse för mig och säkerligen avgörande för mina fortsatta psykologistudier.

Csikszentmihalyi menar att flow hamnar vi i när vi sysslar med något som vi är intresserade av, som kräver vår fulla uppmärksamhet och som dessutom kräver en liten extra ansträngning. Du kan alltså aldrig hamna i flow när du gör något (även om du tycker om det) som inte innebär någon form av ansträngning.

Det forskas en hel del inom området flow. En studie gjordes bland professionella pianister som både fick uppskatta sin upplevelse när de spelade ett pianostycke och även testmättes i ett antal parametrar.  Samtliga pianister uppgav att de upplevde flow under sitt spelande. Det forskarna förundrades över var att de under sitt flowtillstånd både fick en djupare andning, en lägre puls och ett mer avslappnat ansikte. Det som var anmärkningsvärt i detta är att normalt när vi fokuserar på något, brukar vi spänna oss och få en ytligare andning - vilket inte är riktigt hälsosamt.
Detta förklaras med att i flowtillståndet så har du så kallad ansträngningslös uppmärksamhet vilket inträffar då du både gör något glädjefyllt samtidigt som du måste fokusera din uppmärksamhet.

Det verkar som att en del personer har lättare för att hamna i flow än andra. Man undersöker nu hur flow kan vara kopplat till olika personlighetstyper. Tidigare studier har visat att det inte finns några samband mellan förmåga att uppleva flow och intelligens eller förmågan till mental fokusering.

En av de vanligaste tillfällena då vi hamnar i ett tilltstånd av flow är när vi läser en bok. Du kan bli helt uppslukad av boken och rätt vad det är har flera timmar passera utan att du ha en aning om hur. Överhuvudtaget är kreativa processer överrepresenterade när det gäller upplevd flow: skriva, måla, dansa, spela instrument, sjunga, baka osv. Men du kan uppleva flow i de flesta sammanhang. Många studier visar på att de medarbetare som lyckas uppleva flow när de arbetar både mår och presterar bättre än snittet.

Själv upplever jag ofta flow när jag letar information, läser, skriver och i princip alltid då jag har coachingsamtal med mina kunder. Då är jag så fokuserad, lyssnande, letande och sökande. Dessutom tycker jag att det är oerhört intressant och roligt. Jag måste alltid ha en klocka i närheten, för jag har ingen aning om ifall det har gått 15 minuter eller tre timmar. Efteråt känner jag mig glad och upprymd, men också mentalt trött.

 • Brukar du uppleva flow?
 • När?
 • Tror du att du skulle kunna få in fler flowupplevelser i ditt liv? Hur?

2 kommentarer:

 1. Jag upplever ofta flow när jag får hålla på med någonting kreativt som jag tycker om. Tiden flyger iväg då jag sitter vid symaskinen eller då stickorna smattrar på i en jämn fart och stickandet går bra. Det är så mycket som kan ge ett flow men för mig så händer det alldeles för sällan. Egentligen borde man avsätta mer tid till sig själv för att må en aningens bättre. Egentid. Smakar på ordet och det känns gode bra. :)
  kram Ingela

  SvaraRadera
 2. Pusslar! var det första jag tänkte. Jag tar mig inte tid till det så ofta. Bordsytorna är upptagna också.. Men jag får inspireras av det som står i tidningen Skriva: Jag hinner inte städa, jag måste skriva!
  Då hamnar jag också i flow, tyvärr sällan jag skriver också.. Men läser det gör jag en del och ja, då behöver jag titta på klockan..

  Trevlig helg!

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...